Vlaamse regering vergoedt pluimveebedrijven na uitbraak vogelgriep

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Vlaamse regering heeft vandaag beslist pluimveehouders die hun bedrijf vrijwillig hebben geruimd na de uitbraak van aviaire influenza van het type H3 een vergoeding toe te kennen. Die pluimveehouders kunnen rekenen op een vergoeding voor de 'herbevolking' van hun stallen. De Vlaamse regering voorziet daarvoor een budget van 2,5 miljoen euro. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) bekendgemaakt. In het voorjaar zijn in totaal een 80-tal bedrijven in Vlaanderen getroffen door een besmetting met het vogelgriepvirus aviaire influenza van het type H3. Het merendeel van deze pluimveebedrijven heeft onmiddellijk het bedrijf geruimd om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

In de zomer besliste de federale overheid al dat besmette bedrijven verplicht moesten ruimen en dat ze daarvoor op een tussenkomst van de federale overheid konden rekenen.

De Vlaamse overheid komt nu ook tussen voor de vrijwillig geruimde bedrijven die hun stallen weer moesten herbevolken. Het gaat in totaal om 55 vrijwillig geruimde bedrijven, samen goed voor 2,6 miljoen dierplaatsen. De Vlaamse regering voorziet 2,5 miljoen euro. De middelen komen van Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits, Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele.

bron: Belga