Vlaamse broer en zus in cel wegens banden met ISIS

© belga

Hij zou rechtstreekse banden hebben gehad met ISIS, zij zou vertalingen hebben gemaakt voor Dabiq, het magazine van de terreurgroep. Een Vlaamse jongeman en zijn zus zijn opgesloten op verdenking van banden met ISIS. Hun aanhouding is door de raadkamer bevestigd.

Nancy VANDEBROEK

De 19- en 21-jarige broer en zus uit het Limburgse Zonhoven zijn de kinderen van een Servisch echtpaar dat destijds de oorlog ontvluchtte. Hoewel het hele gezin zich perfect integreerde, radicaliseerden de broer en zus.

Bij een politie-inval in hun huis werden hun computers en gsm’s in beslag genomen. Daarop werden tal van filmpjes over onthoofdingen en verheerlijkingen van bloedvergieten aangetroffen.

‘Dabiq’

Uit het onderzoek zou gebleken zijn dat de zus – mogelijk op vraag van haar broer, van wie beweerd wordt dat hij rechtstreekse banden heeft met ISIS – vertalingen uit het Arabisch maakte voor het glossy propagandamagazine Dabiq van de terreurgroep.

Het meisje zou de vertalingen via de applicatie Telegram hebben doorgestuurd naar de terreurgroep. Telegram is een gratis berichtendienst waarmee gebruikers versleutelde berichten, foto’s, video’s, stickers en bestanden kunnen uitwisselen, die zichzelf achteraf vernietigen. Volgens experts is de berichtendienst echter niet zo veilig als wordt voorgesteld. Mogelijk zijn de politiediensten in ons land dan ook via die weg op het spoor gekomen van de activiteiten van de twee jonge Vlamingen. Naar verluidt werden ze al geruime tijd in het oog gehouden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen