Direct naar artikelinhoud
Brexit

Britse oppositieleider Corbyn: ‘Ik blijf neutraal bij nieuw referendum brexit’

Labourleider Jeremy Corbyn tijdens het programma Question Time van de BBC, waarin hij en andere Britse politici vragen beantwoordden van kiezers.Beeld AFP/JEFF OVERS/BBC

Jeremy Corbyn, de leider van de grootste Britse oppositiepartij Labour, zegt dat hij zich ‘neutraal’ zal opstellen als hij een nieuw referendum uitschrijft over de brexit. Dat moet hem in staat stellen op een ‘geloofwaardige manier’ de uitkomst van die volksraadpleging uit te voeren, aldus Corbyn tijdens een vraaggesprek met kiezers tijdens het tv-programma Question Time van de Britse zender BBC.

De 70-jarige linkse oppositieleider geldt bij de verkiezing van 12 december als de belangrijkste rivaal van de conservatieve premier Boris Johnson. Corbyn wil als hij de verkiezingen wint opnieuw met de EU gaan onderhandelen over een brexitdeal. Daarna wil hij daar een referendum over uitschrijven.

Corbyn kreeg veel kritiek omdat hij steeds in het midden liet waar hij bij zo’n tweede referendum campagne voor zou voeren: de nieuwe brexitdeal van Labour of toch in de EU blijven. Hij lijkt nu zijn kaarten op tafel te hebben gelegd. “Ik zal als premier, als ik dat dan ben, een neutrale houding aannemen zodat ik de resultaten op een geloofwaardige manier kan uitvoeren.”

Johnson reageerde kort daarna in dezelfde uitzending meteen. “Ik zie niet hoe je een deal kunt uitvoeren als je zegt dat je neutraal gaat zijn of onverschillig bent over die deal”, sneerde de huidige premier.

Later kwam de Conservatieve Partij van Johnson nog met een schriftelijke reactie: “Jeremy Corbyn bevestigde zojuist dat hij geen plan heeft voor de brexit. Hij wil zelfs niet zeggen of hij denkt dat we in de EU moet blijven of dat we moeten vertrekken.”