Waarom willen de Chinezen onze handelsmissie hacken? En moet u als toerist voorzorgen nemen? 5 vragen en 5 antwoorden

De Belgische handelsmissie die deze week naar China trok, werd massaal aangevallen door hackers, zo blijkt nu. Omdat de delegatie goed was voorbereid, kon er gelukkig geen informatie gestolen worden. Maar waarom proberen de Chinezen informatie te ontfutselen van België? En loop je als particulier ook gevaar om gehackt te worden in China? Vijf vragen en vijf antwoorden van Tom Van de Weghe, die vijf jaar correspondent was in China en zich specialiseerde in cybersecurity en artificiële intelligentie aan de universiteit van Stanford.

analyse
Tom Van de Weghe
Tom Van de Weghe is expert Geopolitiek en Cybersecurity voor VRT NWS.

Is het uitzonderlijk dat een handelsmissie wordt aangevallen door hackers?

"Iedereen die naar China gaat, weet dat hij of zij een doelwit is. In deze tijden van automatisering en artificiële intelligentie is het logisch dat er robots worden ingezet om te hacken, en China is op dat vlak ook heel geavanceerd geworden."

"Hacking is ook een vorm van controle", legt Van de Weghe uit. "China is geen democratie, het internet is ook niet volledig toegankelijk voor burgers, zoals bij ons. Als Westerlingen naar China komen, kunnen ze informatie verspreiden die de Chinese staat verborgen wil houden. Ook daardoor worden "gewone mensen" gehackt."

Doet enkel China dit, of zijn er nog landen?

Vier op de tien cyberaanvallen komen uit China, zegt Van de Weghe, en dat zijn dan nog maar enkel de aanvallen die getraceerd worden. Maar China is zeker niet het enige land dat zich hiermee bezighoudt, de Verenigde Staten staan op de tweede plaats, daarna komen Turkije en ook Rusland. Door de nieuwe cybersecuritywetgeving in China, is het wel gebruikelijker geworden dat dit soort hackingen gebeuren.

Die wetgeving bepaalt dat de staat controle heeft over alles wat er gebeurt in cyberspace, en dat bedrijven op elk moment verplicht kunnen worden om hun data door te geven aan de Chinese overheid. Daarom is er ook zo veel discussie over het gebruik van het 5G-netwerk van de Chinese telecomgigant Huawei. Het bedrijf kan door de wetgeving niet garanderen dat de gegevens van de gebruikers beschermd zijn. Er is in China ook een speciale tak binnen het leger die zich bezighoudt met cybersecurity.

Vier op tien cyberaanvallen komt uit China, en dat zijn nog maar enkel degene die getraceerd worden

Tom Van de Weghe, expert cybersecurity VRT NWS

Wie er exact achter de hackingspoging zit, is niet helemaal duidelijk. Het kan gaan om gehuurde hackers of echte cybercriminelen, die werken in opdracht van de Chinese overheid. "Wat wel duidelijk is, is dat de Chinezen er steeds minder scrupules over hebben om dergelijke hackingspogingen uit te voeren. Ze worden roekelozer, en doen minder moeite om hun sporen uit te wissen."

Welke informatie willen de hackers stelen?

Voor de handelsmissie is het wel duidelijk dat de hackers vooral bedrijfsgeheimen en overheidsinformatie van de Belgen wilden stelen. Dit is vooral belangrijk in het kader van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, die breder gezien kan worden als een handelsoorlog tussen China en het Westen. "Alle informatie kan hierin nuttig zijn", legt Tom Van de Weghe uit.

"België is ook een interessant doelwit, omdat hier veel belangrijke instellingen zijn. Denk maar aan de NAVO of de Europese Unie. Hier valt zeker veel te rapen." Stellen we ons dan niet extra kwetsbaar op, door net zo'n grote handelsmissie naar China te sturen? Volgens Tom Van de Weghe is het inderdaad een risico, maar het is de enige manier voor politici en bedrijven om binnen te geraken in China.

Of je nu alleen gaat of in groep, aan hackingspogingen kan je niet ontsnappen

Tom Van de Weghe, expert cybersecurity VRT NWS

Voor de Chinese overheid is het heel interessant: dit soort missies kunnen heel georganiseerd verlopen, en zo weten ze ook exact welke belangrijke mensen er komen, welke bedrijven ze zullen bezoeken, waar ze zullen verblijven, enzovoort. "Is het slim om aan zo'n grote missie deel te nemen? Of je nu in groep gaat of alleen, je kan er niet aan ontsnappen. Het is de enige manier", aldus Van de Weghe.

Kan ik ook gehackt worden, als ik naar China op reis ga?

Als je dus naar China gaat, moet je er dus ook als particulier rekening mee houden, dat je gegevens kwetsbaar zijn, en dat er kans is dat die gestolen worden. Hoe kan je je daar nu tegen wapenen?

Een eerste tip van Tom Van de Weghe  is om al je eigen toestellen zo veel mogelijk thuis te laten. Je kan desnoods in China zelf een nieuw toestel kopen, wat vrij goedkoop is en meestal van goede kwaliteit. Gebruik ook zo weinig mogelijk lokale netwerken en Chinese applicaties, raadt hij aan. Alle gegevens die je via Chinese apps doorgeeft, kunnen doorgespeeld worden naar de Chinese overheid. "We mogen zeker niet naïef zijn", besluit Van de Weghe, "onze data zijn China erg gegeerd. Als we dat op voorhand beseffen, dan kunnen we ons ertegen wapenen."

Bekijk de uitleg van Tom Van de Weghe in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen