Direct naar artikelinhoud
Protestmars

Meer dan 10.000 demonstranten op mars tegen vrouwengeweld: ‘Hopelijk hoort de politiek onze schreeuw’

Meer dan 10.000 demonstranten op mars tegen vrouwengeweld: ‘Hopelijk hoort de politiek onze schreeuw’
Beeld REUTERS

De organisatoren van de betoging tegen vrouwengeweld hoopten op vijfduizend deelnemers. Het werden er tien- en volgens sommigen zelfs vijftienduizend, gisteren in Brussel. ‘We hopen dat onze schreeuw van verontwaardiging eindelijk wordt gehoord.’

Jill, 36 jaar, Wevelgem.
Aurélie, 31 jaar, Bouffioulx.
Lesley, 35 jaar, Zoersel.
Julie, 23 jaar, Antwerpen.

Met deze opsomming startte de betoging tegen vrouwengeweld gistermiddag aan het Brusselse Europakruispunt. De namen zijn die van de 21 vrouwen die het afgelopen jaar in ons land het slachtoffer zijn geworden van feminicide: de moord op een vrouw louter omdat ze een vrouw is. Aan het Poelaertplein, langs het parcours van de betoging, stonden voor hen 21 paar rode schoenen. Officiële cijfers ontbreken en het totale aantal kan nog hoger liggen, zegt Magda De Meyer van de Vrouwenraad, die namens de organisatie het woord voert.

“We zijn zo blij dat de opkomst alle verwachtingen overtrof”, klinkt het. De organisatie had op vijfduizend mensen gerekend. Het werden er tien- tot vijftienduizend. “De publieke verontwaardiging over het geweld tegen vrouwen is duidelijk heel groot”, zegt De Meyer, die hoopt dat hun schreeuw eindelijk gehoord wordt. “President Emmanuel Macron heeft in Frankrijk duidelijk gemaakt dat hij van vrouwengeweld een topprioriteit maakt. Ik hoop dat onze politici daar een voorbeeld aan nemen.” 

De Meyer hoopt dat de politici werk maken van een nationaal actieplan dat gaat over meerdere beleidsdomeinen als justitie en onderwijs. “We hebben een duidelijk preventiebeleid nodig, slachtoffers moeten aangespoord worden om klacht neer te leggen en die klachten moeten beter opgevolgd worden en vaker leiden tot veroordelingen”, zegt De Meyer, die wijst naar het Verdrag van Istanbul, dat België ratificeerde in 2016. Dat verdrag gaat uit van gecoördineerde maatregelen in de strijd tegen geweld.

De betoging in Brussel werd georganiseerd door Mirabal, een platform dat zowat honderd organisaties uit het middenveld verenigt. Maar het was zeker niet alleen het middenveld dat massaal present tekende, zegt Raoul Hedebouw van PVDA, die meeliep. “In tegenstelling tot vorig jaar heb ik nu echt met heel wat mensen gesproken – veel jonge vrouwen, mannen ook – die uit zichzelf naar hier zijn gekomen en vinden dat er iets moet veranderen. Ik heb jonge meisjes gehoord die aan hun allereerste betoging toe waren, maar ook vrouwen die getuigden hoe ze zelf met geweld geconfronteerd zijn.”

Meer dan 10.000 demonstranten op mars tegen vrouwengeweld: ‘Hopelijk hoort de politiek onze schreeuw’
Beeld EPA

Hoeveel politici aanwezig waren, is niet duidelijk. “Het zou kunnen dat ze hier waren, maar mij is hun aanwezigheid niet opgevallen”, zegt Sofie De Graeve van Furia. Wel pikte ze het bericht op van minister Zuhal Demir (N-VA) die zaterdag stelde dat ze zes miljoen euro zal vrijmaken voor de strijd tegen seksueel geweld. “Een stap in de goede richting. Maar het zal niet voldoende zijn. De oplossing moet veellagig zijn.”

De Graeve benadrukt onder meer de structurele ongelijkheid tussen mannen en vrouwen en dat het parket meer dan 60 procent van de klachten seponeert. “Dat wil niet zeggen dat er geen goede initiatieven zijn. We hebben de Family Justice Centers (Die alle hulpverlening en begeleiding voor intrafamiliaal geweld onder één dak samenbrengen, FVG) en de zorgcentra na seksueel geweld, al zijn die nog altijd niet in elke provincie gevestigd. Extra investeringen zijn nodig. De hulpverlening mag niet afhangen van de plek waar je woont.” Moet in een nationaal plan bovendien geen streefcijfer?, vraagt De Graeve zich af. “Net als bij verkeersslachtoffers zouden we de ambitie moeten koesteren om het aantal slachtoffers van vrouwengeweld met een bepaald percentage naar beneden te krijgen tegen een bepaald jaar.”

Uitgerekend gisteren raakte een geval van vrouwengeweld bekend. Een 35-jarige Antwerpse lerares werd door haar ex-partner aangevallen. De man zou de vrouw, die ook bekendstaat als een van de beste MMA- of kooivechtsters van ons land, al een tijd bedreigd hebben. “Maar ik nam het niet serieus. Tot hij voor mijn deur stond”, getuigde de vrouw aan Het Laatste Nieuws. De vrouw kreeg klappen in het gezicht en hield er een gebroken neus en zeven hechtingen aan over. Ze deed aangifte bij de politie. “We maken allemaal fouten. Ik hoop dat hij ze inziet, opdraait voor wat hij heeft gedaan en zijn leven weer oppakt. En mij gerust laat, natuurlijk.”