Direct naar artikelinhoud
Financiën

4 op de 10 Belgen is onvoldoende financieel geletterd

spaargids.beBeeld Rawpixel

Het is slecht gesteld met de financiële geletterdheid van de Belg, zo wijst onderzoek uit. En dat heeft gevolgen voor onze financiële beslissingen.

Europees gezien eindigt België diep in de buik van het peloton: als 17de op 24 onderzochte landen. Dat blijkt uit het jaarlijkse European Consumer Payment Report van financieel dienstverlener Intrum, dat vandaag wordt voorgesteld. Vier op de tien Belgen is niet voldoende financieel geletterd.

Het zijn verontrustende signalen, vindt CEO Guy Colpaert. “Financiële geletterdheid is het vermogen om te begrijpen hoe geld werkt en dat hebben we nodig om financiële beslissingen te nemen. Als de financiële geletterdheid laag is, dreigen we dus ook meer foute financiële beslissingen te nemen – met alle gevolgen vandien.’

Opvallend: 32 procent van de Belgen geeft toe het afgelopen jaar minstens één rekening niet op tijd te hebben betaald. Er is een groot verschil tussen Vlaanderen en Wallonië vast te stellen: 26 procent van de Vlamingen was in dat geval, tegenover 43 procent van de Walen.

Uit het rapport van Intra blijkt dat de Belgen vooral hun informatie over hoe ze met geld moeten omgaan van hun ouders leren (59 procent). Tegelijk zeggen steeds minder ouders dat ze hun kinderen actief met geld leren omgaan (77 procent in 2019, 79 procent in 2018). Terwijl in de landen die het best scoren qua financiële geletterdheid mensen ofwel zeer actief door hun ouders worden geschoold – 92 procent van de Finse ouders doet het actief – ofwel hun financiële scholing ergens anders halen. Zo gaat 15 procent van de Ieren en Britten te rade bij een onafhankelijk financieel adviseur, bij ons is dat amper 8 procent. 

“Belgische scholen hebben duidelijk een inhaalbeweging te maken tegenover onze Europese tegenhangers op het vlak van financiële opleiding van leerlingen”, zegt Colpaert. Scholen in België zijn maar goed voor 30 procent van de financiële opleiding, terwijl het Europese gemiddelde 41 procent is. “Omgaan met geld is nu opgenomen in de eindtermen, maar het duurt nog lang voor we daar iets van zullen merken. Hoe we met geld omgaan, is nochtans razendsnel veranderd. Vroeger was het eenvoudig: je had cash geld en als dat op was, wist je hoeveel je had uitgegeven – zo deden onze ouders het, en zo leerden wij het van hen. Onze kinderen en jongeren groeien nu op in een wereld van digitaal geld. Piep-piep, en het is betaald: we zijn de voeling met geld verloren.”

Ook e-commerce speelt een rol: zo wordt geld uitgeven wel erg gemakkelijk. (ssl)