Videospeler inladen...

"Hij komt, hij komt", maar is het wel met echt speelgoed? Douane waarschuwt voor namaakcadeaus

Online shoppen zit de laatste jaren in de lift, en dat is voor de aankoop van cadeaus niet anders. Maar minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) en de douane willen toch waarschuwen voor namaakcadeaus die vaak online circuleren. Uit recente cijfers blijkt nu dat maar liefst 63,9 procent van het namaakspeelgoed dat wordt onderschept uit China komt. 

De douane heeft dit jaar vaker namaakgoederen onderschept in vergelijking met vorig jaar. In totaal werden er al meer dan 230.000 namaakspullen in beslag genomen, dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Financiën. Consumenten gaan vaker zelf op het internet de aankoop doen. Daardoor worden er minder grote containers vol met namaakspullen naar ons land onderschept, maar meer kleine pakketjes met enkele namaakspullen. 

Wie eindejaarscadeaus op het internet wil kopen, kijkt dus best uit. Want er zijn heel wat websites die namaakspullen verkopen voor de feestdagen. Het gaat dan vooral om kleding, accessoires die daarbij horen, én speelgoed.

(Lees verder onder de foto.) 

Wanneer we naar dat namaakspeelgoed kijken, blijken China (63,9 procent) en Hongkong (27,1 procent) de grootste leveranciers voor ons land te zijn. Consumenten kopen vaak nepspullen zoals poppen, beertjes, Hooverboards, consoles en Lego. "Die problematiek is ook bekend bij onze Chinese collega's. We hebben daar al contacten met hen over gehad", aldus Kristian Vanderwaeren van de douane. 

Controles

In ons land gebeuren er alvast regelmatig controles: "Het is de bedoeling dat een vliegtuig voor het opstijgen aan de douane doorgeeft welke pakketjes er aan boord zijn. Die verplichting geldt weliswaar niet voor pakketjes die een waarde hebben onder de 22 euro." Zodra de pakketjes dan in ons land arriveren, voert de douane controles uit: "Na een eerste risicoanalyse worden de pakketjes gescand of fysiek gecontroleerd. Dat gebeurt door gespecialiseerde werknemers, want namaak is zeer moeilijk te onderscheiden."

Over het algemeen leidt het tot de vernietiging van de producten. De aankoper is dan zijn geld kwijt, maar daar stopt het
Kristian Vanderwaeren

"Wanneer wij vaststellen dat het om namaak gaat, nemen we contact op met de merkhouder van het product. Wij overleggen dan wat er verder moet gebeuren. Over het algemeen leidt het tot de vernietiging van de producten. De aankoper is dan zijn geld kwijt, maar daar stopt het. De vernietigings­kosten worden gedragen door de overheid of de merkhouder."

Hoe spot je namaak?

Volgens de douane zijn de criminelen de laatste jaren ontzettend goed georganiseerd: "Ze gaan zodanig professioneel te werk, dat het moeilijk is om te weten wat namaak is. Maar er zijn wel een aantal alarmbellen die kunnen afgaan wanneer je online shopt: "Zo is het belangrijk dat, wanneer je via grote sites zoals Alibaba of eBay spullen aankoopt, je wordt doorverwezen naar een beschermde website. Je kan dit checken aan de hand van het https-adres. Daarnaast is de belangrijkste factor nog steeds de prijs: wanneer die zeer laag is, zou je eigenlijk moeten weten dat het om namaak gaat", klinkt het bij de douane. "Ook contacten met de verkoper zijn belangrijk. Je moet je steeds de vraag stellen of die wel betrouwbaar is."

Producenten kunnen gebruik maken van gevaarlijke chemicaliën en het kan zelfs zijn dat er kleine stukjes afbreken die het kind dan kan inslikken

Kristian Vanderwaeren

Namaakspeelgoed is misschien wel goedkoper en moeilijk te onderscheiden van het origineel, toch is het niet compleet zonder gevaren: "Producenten kunnen gebruik maken van gevaarlijke chemicaliën en het kan zelfs zijn dat er kleine stukjes afbreken die het kind dan kan inslikken." Dat geldt ook voor andere namaakspullen. Zo kan bijvoorbeeld een parfum ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. 

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen