Direct naar artikelinhoud
Federale formatieAnalyse

Hoeveel water doet Magnette in zijn rode wijn om Open Vld te verleiden?

Informateur en PS-voorzitter Paul MagnetteBeeld Tim Dirven

Hoe ver wil, kan en durft informateur Paul Magnette (PS) gaan voor zijn paars-groene droomcoalitie? Open Vld eist meer toegevingen van de socialist.

en

Open Vld heeft maandag een signaal uitgestuurd naar informateur Magnette: make us an offer we can’t refuse voor paars-groen en we starten de onderhandelingen op. 

Zes maanden na de verkiezingen lijken de Vlaamse liberalen bereid om een avontuur aan te gaan met de socialisten en groenen. Op voorwaarde dat Magnette hen een inhoudelijk aantrekkelijk aanbod doet. Zijn huidige startnota voldoet niet als basis voor onderhandelingen, oordelen de liberalen. In de tekst moeten meer blauwe en minder rode accenten.

Aan Magnette om de verwachtingen in te lossen. Zijn opdracht eindigt maandag. Hij heeft nog een vijftal dagen om met Open Vld een paars-groen fundament te leggen. Anders dreigt hij het initiatief te verliezen: N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft al openlijk gesolliciteerd voor een kans als informateur.

Balanceren

Het is de vraag hoe Magnette kan tegemoet komen aan de eisen van Open Vld? 

Opschuiven naar rechts is zeker niet zonder risico voor de nieuwbakken PS-voorzitter. Ten zuiden van de taalgrens wordt zijn partij stevig onder druk gezet door Ecolo en PTB - de twee winnaars van de verkiezingen. Een bron dichtbij Magnette: “Het wordt niet eenvoudig. Zijn startnota is best goed ontvangen in Wallonië, net omdat de toon en inhoud overduidelijk links zijn. De teksten omgooien om Open Vld ter wille te zijn, is onmogelijk. Hij moet nu balanceren.”

Deze week zal duidelijk worden of de ideoloog Magnette zich wil opstellen zoals zijn voorganger Elio Di Rupo: pragmatisch en realistisch. In een nieuwe versie van zijn startnota - gedateerd op 27 november en toegespeeld aan zakenkrant De Tijd - komt de informateur alvast met een kmo-plan op de proppen om kleine ondernemingen te stimuleren. Een duidelijk toegift aan de liberalen. 

Ten opzichte van de eerste versie is er ook sprake van een verlaging van de btw op de sloop, wederopbouw en renovatie van woningen. Opnieuw een punt op het blauwe verlanglijstje.

Open Vld-voorzitter Gwendolyn RuttenBeeld Wouter Van Vooren

Imbuvable

Maar naar echte liberale trofeeën blijft het zoeken. De startnota blijft lezen als een hoofdzakelijk links geheel. Over arbeidsmarkthervormingen rept Magnette amper. Een beperking van de werkloosheidsuitkeringen lijkt niet aan de orde. Hij levert geen concreet financieel kader. En een aantal hervormingen van de uittredende regering worden teruggedraaid - iets wat Open Vld en MR onbespreekbaar vinden. 

Volgens een liberaal is de nieuwe versie van de startnota een verbetering, maar “een beetje minder imbuvable is nog altijd imbuvable.”

Binnen PS wordt aangegeven dat de startnota - zoals de naam het zegt - maar een openingsbod is. “Eerst leg je het maximum op tafel”, zegt een hoge partijbron. “Vervolgens kijk je wat er mogelijk is. Magnette is zich er meer dan van bewust dat er nog water in de wijn zal moeten.”

Pensioen

De Franstalige socialisten benadrukken dat er gewerkt wordt aan een financieel kader. Dat kan uiteraard niet ontbreken, luidt het. “On ne rase pas gratis: we willen geen loze beloften doen.” Magnette staat in contact met het Planbureau, het Monitoringcomité en de Nationale Bank voor de doorrekening van zijn plannen. 

Informateur en PS-voorzitter Paul Magnette bij de koningBeeld Tim Dirven

Magnette zou bovendien bereid zijn om een aantal (dure) sociale maatregelen af te zwakken of te spreiden in de tijd. Zo stelt hij voor om de minimumpensioenen pas tegen het einde van de regeerperiode, in 2024, te verhogen tot 1.500 euro. Tegen dan stijgt het pensioen door de automatische indexering al automatisch tot boven 1.400 euro. Het te dichten gat valt dan mee.

Bij Ecolo, Groen en sp.a is men voorzichtig positief over de werkwijze van Magnette. De partijen verwachten dat hij de komende dagen verder zoekt naar een solide basis voor een paars-groene regering. Of hem dat tegen maandag ook zal lukken, blijft een open vraag. 

Niet iedereen is even optimistisch. Een goed geïnformeerde bron: “Mijn analyse is dat er nog geen kans is op een doorbraak voor paars-groen. De laatste tijd zien we vooral veel opgeklopte perceptie en communicatie. Er is convergentie tussen de paars-groene partijen, maar nog lang niet genoeg om te starten.”

N-VA en CD&V kregen nota niet: ‘Hallucinant’

N-VA noch CD&V kreeg de bijgewerkte nota van de informateur in handen. Waarschijnlijk is hij dus enkel naar de paars-groene partijen gestuurd die zaterdag met zes bij elkaar kwamen op uitnodiging van Magnette.

Piet De Zaeger, politiek directeur van N-VA, zegt op Twitter dat “dit lek (alweer) lijkt te wijzen op groeiend ongenoegen binnen Open Vld”. 

CD&V-voorzitterskandidaat Sammy Mahdi is niet te spreken over het feit dat zorginstellingen in de nota verplicht worden om euthanasie toe te passen. “De vrije wil voor iedereen, behalve de zorgverlener. Hallucinant”, klinkt het.