Dertig procent jongvolwassenen ervaart hoge prestatiedruk

© Shutterstock

Dertig procent van de jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar ervaart problematische prestatiedruk. Ze voelen de druk vooral op school en in hun sociale leven. Dat blijkt uit een enquête van de Socialistische Mutualiteiten. Perfectionisme en “fear of missing out” zijn daarbij belangrijke factoren, zo blijkt.

De antwoorden tonen aan dat Vlaamse jongeren vooral prestatiedruk ervaren op school (91 procent) en in hun sociaal leven (64 procent). In iets mindere mate ervaren ze ook druk om te presteren op het werk, thuis en bij sport.

Zeventig procent van de jongeren geeft ook aan dat de druk steeds toeneemt en ondervindt hier last van. “Op basis van een schaal die peilt naar de ernst van de prestatiedruk, kunnen we concluderen dat bij 30 procent van de jongeren sprake is van hoge prestatiedruk”, schrijven de onderzoekers.

Daarnaast heeft 61 procent last van FOMO, oftewel “fear of missing out” waarbij jongeren het lastig vinden als hun vrienden iets leuks doen, zonder dat ze er zelf bij kunnen zijn. Ze vergelijken hun leven ook met dat van anderen, 40 procent vraagt zich af of ze niet te veel bezig zijn met wat anderen doen en 37 procent is bang dat het leven van hun vrienden interessanter is.

Meer klachten

Jongeren rapporteren ook beduidend meer klachten. Ze ervaren vooral vermoeidheid (85 procent), piekeren (66 procent) en lichamelijke klachten (64 procent). Maar ook slaapproblemen, prikkelbaarheid en concentratieproblemen duiken vaak op. De helft van de jongeren rapporteert somberheid en ruim een op de drie spreekt van angstklachten. Zestig procent van de jongeren duidde zes of meer klachten aan, tegenover slechts veertig procent van de gehele bevolking.

“Dit zijn beangstigende resultaten. Jongeren zouden optimistisch en zorgeloos moeten kunnen zijn, maar de realiteit is anders”, zegt Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten.

Volgens de onderzoekers is perfectionisme bovendien duidelijk een trigger voor deze fenomenen. Ongeveer 40 procent van de jongeren valt in de categorie ‘perfectionist’, tegenover 23 procent van de gehele bevolking. Perfectionisten hebben dan ook meer last van psychische en lichamelijke klachten, 75 procent van de jongeren met perfectionistische trekken duidt zes of meer klachten aan.

“Jongeren zijn de voelsprieten van de toekomst”, stelt Callewaert. “We moeten met hun signalen rekening houden en kijken hoe we hier als samenleving een antwoord op kunnen bieden.” Op de website gewoonmezelf.be geeft het ziekenfonds allerlei tips.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen