2.400 activisten vormen mensenketting: 'Samenwerking is cruciaal in klimaatbeleid'

© Kristof Vadino

Ongeveer 2.400 klimaatactivisten hebben zondagnamiddag een mensenketting gevormd rond het Federaal Parlement en het Koninklijk Paleis. Dat blijkt volgens een schatting van de politie. De actie werd georganiseerd naar aanleiding van de VN-klimaatconferentie, die nog tot 13 december plaatsvindt in Madrid.

belga

De actie werd georganiseerd door de Belgische klimaatbeweging Climate Express en de Klimaatcoalitie. De deelnemers eisen ‘meer klimaatambitie en een federale regering die ons land klaarstoomt voor de toekomst’.

Rond 13 uur begonnen mensen zich te verzamelen. Langs het parcours stonden diverse ‘checkpoints’ opgesteld, waar organisaties concrete boodschappen voor het klimaat zichtbaar hadden gemaakt. Zo werd bijvoorbeeld een boom geplant op het Vrijheidsplein of werd er een boerenmarkt georganiseerd met producten van ecologische landbouw.

De vier activisten die zaterdag in Oostende naar Brussel zijn en zo 140 kilometer hebben gestapt, hebben het zeewater dat ze symbolisch meedroegen rond 14.15 uur in de fontein van de Kunstberg weggegoten.

Met de mensenketting wilden de organisatoren tonen dat samenwerking en solidariteit cruciaal zijn in de strijd tegen klimaatverandering. ‘Ons land moet deze klimaattop aangrijpen om de klimaatambitie serieus op te krikken en zich grondig voor te bereiden op de start van de uitvoering van het Akkoord van Parijs in 2020’, benadrukt Zanna Vanrenterghem, coördinator bij Climate Express.

Een delegatie van de Klimaatcoalitie heeft ook een ontmoeting op de agenda staan met de Belgische klimaatministers die de COP25 zullen bijwonen.

‘We hopen dat onze ministers de stem van de burgers meenemen, want België moet als historische vervuiler zijn verantwoordelijkheid nemen. Tot op heden zal ons land zijn doelstellingen voor 2020 niet halen en de maatregelen voor 2030 zijn nog steeds onvoldoende. Ons land heeft zelfs nog geen duidelijke positie om koolstofneutraal te worden in 2050’, besluit Dave Van Meel, vicevoorzitter van Klimaatcoalitie.