Dat was het dus: dit raadselachtig piepend geluid hield stationsbuurt dagenlang in de ban

Het mysterie is opgelost. Het piepende geluid dat de buurtbewoners van de stationsbuurt in Kessel-Lo afgelopen weekend in de ban en uit hun slaap hield, blijkt afkomstig van de glazenwassersgondel van het provinciehuis. Het vreemde geluid was de afgelopen dagen een populair gespreksonderwerp op sociale media.

vrs, stl, hsb

“In mijn tuin aan de Pieter Nollekensstraat is het irritante geluid goed te horen maar aan de straatkant is het dan weer nauwelijks hoorbaar”, laat Debby weten.

Tientallen reacties en theorieën volgden elkaar de laatste dagen al op maar niemand lijkt de bron van het geluid te kunnen achterhalen. Buurtbewoners maken nu zelfs al afspraken om op pad te gaan met een decibelmeter om de geluidsvervuiler op te sporen. Uit verschillende reacties blijkt ook dat het geluid niet constant aanwezig is, wat de zoektocht er niet makkelijker op maakt. Sinds maandagochtend lijkt het geluid verstomd, maar toch blijft Kessel-Lo ermee bezig.

“Ook wij zijn er ondertussen van op de hoogte en mee bezig”, zegt Marc Vranckx, politiecommissaris in Leuven. “Onze mensen zijn ook al enkele keren op pad geweest om de bron te achterhalen en ook de NMBS hebben we al ingeschakeld in de zoektocht.”

De zoektocht leverde nog niets concreets op en ook de Leuvense Milieudienst beet zich de tanden stuk op het gepiep. Maandag kwam dan toch de oplossing van het mysterie.

Gondel

Zo kwam het technisch personeel van het nabijgelegen provinciehuis tot de vaststelling dat het gepiep afkomstig was het noodstopsysteem van de gondel die door de glazenwassers wordt gebruikt. Die gondel was veilig geparkeerd op het dak van het provinciehuis, maar door de regen ontstond er een druk op de knop van de noodstop.

Dit veroorzaakte het irriterende piepgeluid, dat niet te horen was in of onder het gebouw, maar blijkbaar wel aan de overkant van de spoorweg. Doordat dit alarmsysteem autonoom functioneert, kwam er geen alarmmelding binnen bij de bewaking en werd de oorzaak pas zo laat ontdekt.

"Het provinciebestuur verontschuldigt zich bij de omwonenden en betreurt het ongemak", vertelt Patricia Willems, directeur ondersteuning. "Het probleem kan zich niet opnieuw voordoen omdat het gondelsysteem ondertussen volledig uitgeschakeld is."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen