Direct naar artikelinhoud
Zaak-Boël

Delphine Boël haalt cruciale slag thuis: Cassatie verwerpt beroep van koning Albert II

Delphine Boël.Beeld BELGA

Het Hof van Cassatie verwerpt het beroep dat de advocaten van koning Albert II hadden aangetekend tegen een voorgaand vonnis. Concreet betekent dit dat Jacques Boël niet de wettige vader is van Delphine Boël. Juridisch lijkt de weg vrij voor een vergelijking van het DNA van Albert en Delphine.

Jacques Boël is niet de biologische vader van Delphine Boël. Daarover bestond geen twijfel meer sinds de staalmagnaat in 2013 een DNA-test liet uitvoeren. Toch moest het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege van het land, vandaag oordelen over het vaderschap.

Al zes jaar lang vechten de advocaten van koning Albert II en Delphine Boël een procedureslag uit over het vaderschap van Jacques Boël. De zaak is cruciaal voor Delphine Boël: zolang ze officieel een vader heeft, kan ze geen poging ondernemen om erkend te worden als dochter van de koning.

De rechtbank van eerste aanleg had in 2017, na een tussentijds arrest van het Grondwettelijk Hof, geoordeeld dat Boël de vader was en bleef, ondanks het feit dat er geen bloedband was. Er was immers sprake van “bezit van staat”: de banden tussen de twee wogen sterker door dan de genetische realiteit. Als iemand jarenlang erkend wordt als vader, zich gedraagt als vader en als het kind ook zijn naam draagt, dan is die persoon ook wettelijk de vader. Bovendien had Delphine Boël te laat een zaak aangespannen, volgens de rechtbank.

DNA-analyse

In beroep kreeg Delphine Boël echter wel gelijk: Jacques Boël was niet langer de vader van Delphine. De rechtbank legde koning Albert ook een DNA-test op, op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag. Eind mei bood de koning zich aan in het Brusselse Erasmusziekenhuis, waar het staal werd afgenomen. De DNA-analyse bleef voorlopig wel geheim.

De advocaten van de vorst tekenden wel intussen beroep aan en trokken naar Cassatie. Maar het Hof van Cassatie heeft dat beroep nu verworpen. Daarmee wordt juridisch bevestigd dat Jacques Boël niet de van Delphine is. De zaak gaat nu terug naar het hof van beroep. Dat zal wellicht oordelen dat het DNA van de koning en Delphine Boël moet vergeleken worden.

Voor de koning is de uitspraak een aanzienlijke juridische nederlaag. Het heeft er alle schijn van dat binnen afzienbare tijd juridisch vastgelegd wordt wat het hele land al lang weet: dat hij de vader is van Delphine Boël.