Direct naar artikelinhoud
Vapen

4 op de 10 rokende Belgen willen vapen om zo te stoppen met roken

4 op de 10 rokende Belgen willen vapen om zo te stoppen met roken
Beeld AP

38 procent van de rokers in ons land begint met vapen, of overweegt dat, om zo te kunnen stoppen met roken. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging. Onderzoek toont ook aan dat een e-sigaret een effectief middel is om geen peuk meer aan te raken.

Al jarenlang wint de e-sigaret in ons land aan populariteit. Vandaag vapen of dampen zo’n 250.000 à 300.000 Belgen, zo blijkt uit de recentste Euromonitor. De groep hinkt nog altijd ver achter op de rokers, die in ons land met zo’n 2 miljoen zijn, maar neemt wel jaarlijks toe met ongeveer 10 procent. De nieuwe vapers zijn veelal mensen die willen kappen met roken, zo blijkt uit een representatieve bevraging bij 737 Belgische rokers en vapers, uitgevoerd door Insites Consulting in opdracht van de BeLux-tak van tabaksreus British American Tobacco. Op de vraag wat hen overtuigd heeft of wat hen zou overtuigen om te beginnen vapen, antwoordt 38 procent ‘stoppen met roken’. Andere redenen zijn ‘omdat een e-sigaret beter is voor de gezondheid’ (32 procent), ‘het geen teer bevat’ (32 procent), ‘het minder nicotine kan bevatten’ (28 procent) en het goedkoper zou zijn (28 procent).

De e-sigaret is ook echt een goede manier om te stoppen met roken, bevestigt professor Frank Baeyens, hoogleraar psychologie (KU Leuven) en expert e-sigaretten in de Hoge Gezondheidsraad. “Uit uiteenlopende studies in de voorbije jaren blijkt ontegensprekelijk dat wie probeert te stoppen met roken twee tot vier keer zoveel kans heeft om daar na een (half) jaar effectief in te slagen wanneer ze op een e-sigaret zijn overgeschakeld, vergeleken met zij die klassieke of geen hulpmiddelen gebruikt hebben.”

Het succes van de e-sigaret om te stoppen met roken ligt hem in het feit dat het product het dichtst aanleunt bij een echte sigaret. “Het is al lang geweten dat niet enkel de nicotine, maar ook de hele handeling errond, voor het bevredigende gevoel van rokers zorgt”, legt Baeyens uit. “De hand-mondmotoriek, het inhaleren, het prikkelend gevoel in de keel, de smaaksensatie, het uitblazen: vapen bestaat voor de helft uit dezelfde beleving als het gewone roken. Een tweede aspect is van toepassing op de moderne elektronische sigaretten, waarbij de nicotine zo snel toegeleverd wordt, dat de bloedspiegel bijna even snel stijgt als bij een klassieke sigaret. Een nicotinepleister zal daarentegen nooit voor die pieken zorgen, enkel voor een constante toename.”