Direct naar artikelinhoud
PolitiekFederale formatie

Rudy Demotte (PS) geeft paars-geel extra doodsteek: ‘De PS en de N-VA samen, dat is onmogelijk’

Rudy Demotte (PS).Beeld BELGA

‘De PS en de N-VA samen, dat is onmogelijk.’ Zo heeft Rudy Demotte (PS) op de RTBF-radio gezegd. ‘PS en N-VA samen, dat is geen optie’, klonk het. Voor zover de paars-gele optie nog niet begraven was, geeft Demotte ze een extra doodsteek.

en

Terwijl CD&V-voorzitter en informateur Joachim Coens (CD&V) zich vanochtend op de VRT-radio nog erg op de vlakte hield over zijn lopende opdracht, wond voormalig preformateur Rudy Demotte (PS) er bij de RTBF geen doekjes om. “De informateurs (Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR), red.) verliezen hun tijd”, aldus Demotte. Volgens hem is een regering met PS en N-VA uitgesloten.

Lees ook: 

PS zet iedereen voor het blok: regenboogcoalitie of nieuwe verkiezingen

Officieel willen N-VA en PS nog praten. In werkelijkheid is het anders.

Paars-gele verzoening aartsmoeilijk: De Wever verhoogt druk op CD&V en Open Vld.

Nog volgens Demotte is het nu aan de MR om duidelijk te maken wat ze willen. “De MR moet kleur bekennen. Dat zeggen we al langer. Als het de bedoeling is om ons te laten opdraaien voor een mislukking met de N-VA, dan zullen we dat niet toelaten”, zo zegt Demotte ook in de de kranten van SudPresse. 

Preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) bij koning Filip.Beeld Photo News

‘Geen olie op vuur’

Rudy Demotte was een tijdlang preformateurs, samen met Geert Bourgeois (N-VA). “Ik ga geen olie op het vuur gooien”, reageert Bourgeois in Radio 1-programma De ochtend. “Het is beter in alle rust de informateurs hun werk laten doen, die hebben de opdracht om de twee opties te bekijken.”

Toch benadrukt Bourgeois de Vlaamse factor in de huidige formatie. “Ik zeg al van in het begin dat de sleutel niet bij de N-VA ligt, zoals altijd gezegd, maar meer bij Open Vld en CD&V”, stelt Bourgeois. “Er is een sterk Vlaams regeerakkkoord van minister-president Jan Jambon, je kunt dat niet realiseren als je dat beleid niet doortrekt op federaal vlak. De vraag is of ze die lijn willen doortrekken of gaan zwichten.”

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo).

CD&V en/of cdH kunnen de paars-groene ploeg versterken met extra zetels. Dan wordt het een regenboogcoalitie.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V. De groenen vallen af in dit scenario.

‘Nul respect’

Op Twitter haalt Open Vld’er Vincent Van Quickenborne hard uit naar Demotte. “Nul, nul respect voor informateurs @GLBouchez en @joachimcoens”, vindt hij. Van Quickenborne waarschuwt de Franstalige socialisten meteen ook voor het veto dat de partij stelt tegen N-VA: “Als de PS denkt hiermee een federale regering te kunnen forceren: think again. It won’t happen.”

Ook CD&V-kamerlid Hendrik Bogaert vindt dat de informateurs, die door de koning werden aangesteld, hun werk moeten kunnen doen. “#respect”, voegde hij toe aan zijn tweet.

MR-politica en Senaatsvoorzitster Sabine Laruelle nam op Bel RTL akte van de uitspraken van Rudy Demotte. “We moeten dus andere oplossingen vinden”, stelde ze vast. Voor Laruelle “ligt de sleutel vandaag eerder aan Nederlandstalige kant”.