© Joris Herregods

Berendrechtbrug maandenlang buiten werking: vrachtverkeer vermijdt best sluizencomplex Berendrecht-Zandvliet

Het vrachtverkeer in de drukke haven krijgt nog met extra miserie te kampen. Mogelijk door een aanvaring is de Berendrechtbrug aan het sluizencomplex maandenlang buiten werking.

cm

De Berendrechtbrug is een brug in het Antwerpse havengebied op de rechteroever van de Schelde. Ze ligt over de oostelijke kant van de Berendrechtsluis, die samen met de Zandvlietsluis een toegang vormt naar het Kanaaldok. Aan beide kanten van het sluizencomplex liggen evenwel belangrijke containerterminals die voor heel wat wegverkeer zorgen.

In een bericht aan de scheepvaart klinkt het dat de brug langdurig buiten dienst is voor alle landverkeer, volgens een voorlopige inschatting zelfs tot september 2020. “We gaan ervan uit dat er een schip tegen het bruggenhoofd van de Berendrechtbrug is gevaren”, zegt Barbara Janssens, woordvoerder van het Havenbedrijf. “We onderzoeken momenteel de omstandigheden van het incident. Een analyse van camerabeelden moet daarover uitsluitsel geven. De verwachting is dat de herstellingen langere tijd in beslag zullen nemen.”

Vermijden en omrijden

De scheepvaart zal geen hinder ondervinden. Aan land kan evenwel niemand van de brug gebruikmaken. Als tegelijk ook de brug aan de andere kant openstaat – de Oudendijkbrug – dan kan autoverkeer wel nog over een naburige sluisdeur rijden. Maar voor het vrachtverkeer is er op dat moment geen doorkomen aan en zijn er lange wachttijden mogelijk, zo waarschuwt het Havenbedrijf.

“Vrachtverkeer vermijdt best het sluizencomplex Berendrecht-Zandvliet”, zegt Janssens nog. “Verkeer met een bestemming ten noorden van het sluizencomplex rijdt het best via de A12 (afrit 11 Zandvliet). Verkeer met een bestemming ten zuiden van het complex rijdt best via de R2 (afrit 12 Lillo).”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER