Direct naar artikelinhoud
Vijf vragen

Wolf zwerft door Antwerpse Kempen: ‘Hij is allicht weer weg, maar er zijn er nog op komst’

In Zoersel doodde naar alle waarschijnlijkheid een wolf twee schapen.Beeld AFP/emz

Het ‘Meldpunt Welkom Wolf’ van Landschap vzw ontving vorig weekend meerdere waarnemingen van een wolf in de Antwerpse Kempen. In Balen doodde wolf August een kangoeroe, in Zoersel werden twee schapen doodgebeten. ‘Dat was waarschijnlijk het werk van een zwervende wolf die allicht weer weg is’, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. 

Hoeveel wolven zitten er nu eigenlijk in Vlaanderen?

“Er heeft zich met zekerheid één wolf gesetteld in Vlaanderen en dat is August die in augustus 2018 opdook en met Naya optrok. Intussen weten we dat de drachtige Naya is doodgeschoten en sindsdien wacht August op het militaire domein tussen Leopoldsburg en Hechtel-Eksel op de komst van een nieuw wijfje. In Oudsbergen werd vorige week een pootafdruk van een wolf gevonden, anders en kleiner dan die van August. Hij werd door minister Zuhal Demir meteen Noël genoemd, maar het zal eerder Noëlla zijn, vermits het om een kleinere afdruk ging. Toch vind ik het absoluut voorbarig om te zeggen dat er zich een tweede wolf in Vlaanderen heeft gevestigd, laat staan een derde.”

Waar komen ze vandaan?

“De wolven die we in Vlaanderen spotten, komen uit Nederland en Duitsland en hebben een Duits-Poolse oorsprong. Daarnaast heb je een Frans-Italiaanse populatie die steeds meer naar het noorden opschuift. Dit jaar dook zo’n exemplaar op in de provincie Luxemburg, nadat hij wellicht zowat 800 kilometer had afgelegd vanuit de Franse Alpen. Nadat ze eeuwen gescheiden hebben geleefd als gevolg van de bijna-uitroeiing door de mens, staan we op het punt dat beide populaties elkaar ontmoeten.”

Zitten er meer wolven in Wallonië?

“Het VRT-programma Dieren in Nesten maakte in 2011 beelden van een wolf in Gedinne, nabij Namen. Dat was meteen de eerste wolf in meer dan honderd jaar die in ons land werd gespot. Vijf jaar later waren er meerdere meldingen in de ruime buurt van La Roche-en-Ardenne en twee jaar later werden in dezelfde regio enkele schapen doodgebeten. In het voorjaar doken beelden op van een wolf in Ebly, een plaatsje op 10 kilometer van Neufchâteau in de provincie Luxemburg. Een DNA-analyse van de uitwerpselen heeft aangetoond dat dit dier van de Frans-Italiaanse lijn voortkomt, terwijl alle andere wolven in ons land, zoals Naya, van Duits-Poolse origine zijn. In de zomer werd in de Hoge Venen een tweede wolf gespot, één jaar na de eerste. Wellicht leven er momenteel vier wolven in Franstalig België.”

Waarom duiken er tegenwoordig steeds vaker wolven op, terwijl dat in 20ste eeuw nooit gebeurde?

“In Vlaanderen is de wolf al in 1840 uitgestorven en in 1898 werd in Virton vermoedelijk de laatste wolf op Belgisch grondgebied neergeschoten. De wolf was lange tijd niet welkom en nadien zaten de omstandigheden niet mee. Vroeger hield de adel zich bezig met de jacht en wat nog overbleef, werd gestroopt door mensen die het niet zo breed hadden. Intussen is er veel veranderd en is er een groot aanbod aan wild met veel reeën en everzwijnen. Kortom, een wolf zit tegenwoordig niet verlegen om voedsel.”

Zijn er nog meer wolven op komst?

“In Limburg zijn onlangs weer waarnemingen geweest, die we de komende dagen eens van naderbij gaan onderzoeken. Er kunnen in ons land natuurlijk maar een beperkt aantal wolven wonen; wellicht is er plaats voor drie of vier roedels. Geschikte leefgebieden zijn Noord-Limburg, de Antwerpse Kempen en het gebied tussen Limburg en Vlaams-Brabant.”