Direct naar artikelinhoud
Verkeer

Politierechter wil strenge straffen voor leerling-chauffeurs

Politierechter wil strenge straffen voor leerling-chauffeurs
Beeld Tim Dirven

Politierechter Peter Dhondt vindt dat automobilisten met een voorlopig rijbewijs bij de minste overtreding een strengere straf verdienen. Elke zitting staat er een kandidaat-bestuurder tegenover hem die autoreed terwijl dat niet mocht.

Er bestaan verschillende soorten voorlopige rijbewijzen: eentje waarin je altijd moet rijden met begeleiders en eentje zonder begeleiding die je kan aanvragen na 20 uur rijschool. De bestuurder van de BMW waarin zorgkundige Emilie Stevens (20) omkwam, was volgens de informatie van Het Laatste Nieuws houder van de laatste variant.

Daarmee mogen bestuurders in het weekend niet rijden tussen 22 uur 's nachts en 6 uur 's ochtends. Die regel geldt ook op feestdagen en de avond voor een wettelijke feestdag. Ze mogen maximaal twee passagiers meenemen, maar die moeten elk al minstens acht jaar aan een stuk in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.

Toen Giacomo K. (23) zondagnacht vertrok met zijn zus (18), een 18-jarig meisje en Emilie, had hij eigenlijk niet mogen rijden. Dat bevestigde het parket van West-Vlaanderen.

Het overtreden van de rijbeperkingen die gelden voor bestuurders met een voorlopig rijbewijs is strafbaar. Als je rijdt op verboden tijdstippen, jonge passagiers meeneemt of de 'L' niet opplakt, riskeer je een boete van 400 euro. "Onlogisch", zegt Peter Dhondt. "Bestuurders die minder dan twee jaar een rijbewijs hebben, moeten hun proeven meteen herdoen als ze een overtreding begaan van de derde graad. Maar iemand met een voorlopig rijbewijs die zich niet aan de voorwaarden houdt, kan ik zelfs geen rijverbod opleggen. Een boete van 400 euro. Dat is het."

Ook de bestuurder van de BMW waarin de West-Vlaamse twintiger zondagochtend is verongelukt, had een voorlopig rijbewijs. Hij had dus niet met de auto mogen rijden. Dhondt vindt dat de overheid alle kandidaat-bestuurders strenger moet screenen voor ze een rijbewijs krijgen.

Politierechter Peter Dhondt voelt zich machteloos om kandidaat-bestuurders te bestraffen.