Trump beval raketaanval op luchthaven Bagdad, waarbij Iraanse generaal is gedood

Bij een raketaanval op de luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn minstens acht doden gevallen, onder wie de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Nadat de pro-Iraanse militie al-Hashd al-Shaabi al met de beschuldigende vinger naar Washington wees, heeft het Pentagon bevestigd dat Amerikaans president Donald Trump de orders gaf voor de aanval.

Drie raketten werden afgevuurd op een konvooi van al-Hashd al-Shaabi in de buurt van de luchtvrachtruimte van de internationale luchthaven van Bagdad. Daarbij vielen ook verschillende gewonden en twee voertuigen brandden uit, meldde de Iraakse veiligheidsdienst vrijdagochtend.

© AFP

Soleimani, een van de belangrijkste generaals van het Iraanse leger en verantwoordelijk voor de elitetroepen Quds, is een van de dodelijke slachtoffers. De Iraanse Revolutionaire Garde heeft zijn dood bevestigd. Ook de nummer twee van de Iraakse militie al-Hashd al-Shaabi, Abu Mahdi al-Muhandis, kwam om bij de raketaanval, net zoals vier andere leden van de militie. In totaal stierven minstens acht mensen.

Al-Hashd al-Shaabi vocht in 2017 samen met het Iraakse leger tegen Islamitische Staat (ISIS), maar is gekant tegen de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Irak.

Trumps bevel

De militie sprak snel over een “Amerikaanse aanval”. De raketaanval vond drie dagen na de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad plaats. De Amerikaanse president Donald Trump had daarna gedreigd dat Iran een “zware prijs” zou betalen voor die “georkestreerde” aanval. “Iran zal volledig verantwoordelijk gesteld worden voor slachtoffers of schade aan onze faciliteiten”, klonk het.

Het Pentagon heeft intussen bevestigd dat Trump het bevel heeft gegeven om de Iraanse generaal te doden. “In opdracht van de president heeft het Amerikaanse leger beslissende, defensieve maatregelen genomen om het Amerikaanse personeel in het buitenland te beschermen door Qassem Soleimani te doden”, stelt het Amerikaanse ministerie van Defensie in een mededeling. Trump tweette een foto van de Amerikaanse vlag, zonder verdere commentaar te geven.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif noemde de Amerikaanse aanval een “dwaze escalatie” en “extreem gevaarlijk”. “De VS dragen alle verantwoordelijkheid voor de gevolgen van hun malafide avonturisme”, klinkt het. In Iran zal de nationale veiligheidsraad vrijdag een spoedzitting houden om de aanval, “die tot het martelaarschap van Soleiman leidde”, te onderzoeken, laat het ministerie weten.

Olie

In eigen land krijgt Trump meteen commentaar op de actie omdat hij het Congres niet op de hoogte gebracht zou hebben. “Deze aanval vond plaats zonder het Congres op de hoogte te brengen of te consulteren”, schrijft de Democratische voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in het Huis van Afgevaardigden Eliot Engel in een mededeling. “Doorgaan met een dergelijk ernstige actie zonder het Congres te betrekken, brengt zware juridische problemen met zich mee en is een belediging voor de bevoegdheden van het Congres.”

Meteen na de aanval zijn de olieprijzen in Azië met 4 procent gestegen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© AP

© AP

© BELGAIMAGE

Archiefbeeld van de luchthaven. BELGAIMAGE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER