Direct naar artikelinhoud
Midden-Oosten

Democraten misnoegd dat Trump Congres niet op hoogte bracht van aanval op Iraanse generaal

Democratisch kopstuk Nancy Pelosi.Beeld AFP

De Democraten reageren misnoegd op het feit dat het Congres niet op de hoogte was van de aanval op een Iraanse generaal. Dat zegt Eliot Engel, de Democratische voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen prijzen president Donald Trump dan weer om zijn ‘moed’.

en

“Deze aanval vond plaats zonder het Congres op de hoogte te brengen of te consulteren”, schrijft Engel in een mededeling. “Doorgaan met een dergelijk ernstige actie zonder het Congres te betrekken, brengt zware juridische problemen met zich mee en is een belediging voor de bevoegdheden van het Congres.”

De Democratische voorzitter van de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden Adam Schiff waarschuwt dan weer voor een escalatie van het conflict met Iran. “Soleimani is verantwoordelijk voor enorm veel geweld, maar de mensen in Amerika willen geen oorlog met Iran”, zei hij. 

‘Waarschuwingen genegeerd’

Bij de Republikeinen valt een heel ander geluid te horen. “Ik ben blij met de moedige aanval van president Donald Trump tegen de Iraanse agressie”, aldus Senator Lindsey Graham op Twitter. “Aan de Iraanse regering: als jullie meer willen, zullen jullie meer krijgen. Als de Iraanse agressie voortgaat en als ik zou werken in een Iraanse olieraffinaderij, zou ik eraan denken om me om te scholen.”

Twitter bericht wordt geladen...

Volgens Senator Marco Rubio is de beslissing van de VS conform aan de waarschuwingen die Iran heeft gekregen. “Ze hebben beslist om de waarschuwingen te negeren want ze geloofden dat de Amerikaanse president niet kon handelen door onze interne tegenstellingen. Ze hebben de situatie zeer slecht ingeschat.”

De raketaanval vond drie dagen na de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad plaats, waar Iran volgens Trump achter zat. Het Pentagon zei in een mededeling dat “het Amerikaanse leger in opdracht van de president beslissende, defensieve maatregelen heeft genomen om het Amerikaanse personeel in het buitenland te beschermen door Qassem Soleimani te doden”.