Britse top-CEO heeft nu al evenveel verdiend als gemiddelde werknemer in één jaar

De bedrijfsleiders van de 100 grootste Britse bedrijven hebben 33 werkuren nodig om het jaarloon van een gemiddelde werknemer te verdienen. Vanaf 6 januari om 17 uur, High Pay Day 2020, verdienen ze dus al meer dan een gewone Brit.

Elk jaar berekent de Britse denktank High Pay Centre het moment waarop de CEO’s van bedrijven in de Britse beursindex FTSE 100 evenveel verdiend hebben als een gemiddelde werknemer in het hele jaar. In 2018 viel Fat Cat Day – de oude benaming – op 4 januari, net als het jaar voordien. Nu is de datum wat verschoven, doordat de toplonen iets gedaald zijn.

117 keer méér

Enkele cijfers. De topmannen en -vrouwen verdienen 117 keer meer dan een gemiddelde werknemer. Het gaat dan om een gemiddeld jaarsalaris van 4,05 miljoen euro. Het jaarloon van een gewone werknemer in het Verenigd Koninkrijk ligt, ter vergelijking, op 34.691 euro.

Om deze berekening te maken, gaat het High Pay Centre ervan uit dat de bedrijfsleiders 12 uur per dag werken en ook regelmatig in het weekend.

Pay ratio bekendmaken

De denktank wil met de High Pay Day wijzen op de grote loonkloof tussen directies en werknemers. De aandacht voor de grote verschillen zal ook de komende tijd nog blijven, want sinds 1 januari is in het Verenigd Koninkrijk nieuwe wetgeving in voege. Bedrijven zijn nu verplicht om de verhouding tussen de hoogste lonen en het gemiddelde bekend te maken.

Maar hoe is het gesteld met de toplonen in België? De krant De Standaard heeft via gegevens van Vlerick-professor Xavier Baeten aangetoond dat de loonverschillen tussen toplui en gewone werknemers in ons land kleiner zijn. In België verdienen bedrijfsleiders uit de Bel20 43 keer meer dan een gemiddelde werknemer. Vorig jaar was dat nog 46 keer meer.

Lees ook:

Meer