Politie waarschuwt voor oplichters die nieuwe isolatienorm proberen te misbruiken

© fvv

De Mechelse politie waarschuwt voor oplichters die geld proberen te slaan uit de nieuwe isolatienormen. Ze doen zich voor als een privéfirma die mensen opbelt omdat ze in naam van de stad moeten onderzoeken of hun dak geïsoleerd is. De stad Mechelen distantieert zich van die praktijken.

gjs

Het dak van alle woningen en huurwoningen die voor 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, moeten vanaf dit jaar voldoen aan de Vlaamse dakisolatienorm. Wie de minimumnorm niet haalt, riskeert strafpunten door een controleur bij een huisbezoek. De woning kan vervolgens ongeschikt verklaard worden door de burgemeester, waardoor de eigenaar verplicht wordt om die weer conform te maken.

De politiezone Mechelen-Willebroek raadt inwoners van Mechelen aan om op te letten voor een bende oplichters die misbruik probeert te maken van die nieuwe norm. Ze bellen mensen op en doen zich voor als een privéfirma die in naam van de stad huizen moet komen onderzoeken. “Bij een volgend telefoontje willen de bellers een factuur zien en beweren ze dat er anders een boete wordt opgelegd tussen de 400 en 800 euro”, aldus de politie.

De stad Mechelen doet dat niet, zegt schepen van Energie Marina De Bie (Groen). “Wij bellen burgers niet gewoon op, laat staan met bijhorend dreigement. We maken Mechelaars wel bewust van de noodzaak van dakisolatie op evenementen, via flyers, online kanalen en zo meer. Bij een huisbezoek kunnen onze mensen zich trouwens legitimeren.”

Wie denkt het slachtoffer te zijn van oplichters, kan terecht bij het fraudemeldpunt van de federale overheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen