Oriol Junqueras in 2017. Vandaag zit hij een celstraf van 13 jaar uit in Spanje.
Volledig scherm
Oriol Junqueras in 2017. Vandaag zit hij een celstraf van 13 jaar uit in Spanje. © AFP

Spaans gerecht negeert Europees Hof: opgesloten Catalaanse ex-vicepremier mag niet zetelen als Europees parlementslid

Oriol Junqueras, de voormalige vicepremier van de Catalaanse regering die in oktober tot 13 jaar cel werd veroordeeld, mag dan toch niet als Europees parlementslid zetelen. Dat heeft het Spaanse Hooggerechtshof beslist, hoewel het Europees Hof van Justitie eerder had geoordeeld dat Junqueras wel degelijk verkozen is. 

21 reacties

  • jan boden

    4 jaar geleden
    De kwestie komt in ieder geval op het bord van het Europees Parlement terecht dat nu niet langer kan wegkijken. In plaats van het een interne Spaanse aangelegenheid te noemen wordt Europa voor een existentiële keuze geplaatst. Het zal nog spannend worden.
  • eric maier

    4 jaar geleden
    Jan Boden, De EU moet ook de grondwet van een land respecteren. Dat gebeurd in deze niet. Het gaat vooral over schending van de grondwet en rebellie.Zulke acties van de EU zijn exact de reden dat Spanje, Hongarije, Polen, Griekenland, Italie, Servie, en nog een paar eraan denken de EU de middenvinger te geven. Spanje staat met Polen en Hongarije op de rand van een uitstapprocedure. Ze zijn het geknoei en gemoei kotsbeu, zeker als ze weigeren de problemen van het land te zien en maar te straffen.
  • Dirk Willocx

    4 jaar geleden
    Spanje heeft gelijk. Een verkiezing mag geen vrijgeleide worden om uw straf te ontlopen. Dan gaat binnenkort iedereen die voor een proces staat nog snel even in de politiek..
  • Miguel Basanta

    4 jaar geleden
    Ja..spanje is fascistisch.. Een politieker,, verkozen of niet, moet de regels volgen zoals iedereen..stel je voor wat rare regels.. Immuniteit weigeren van de EU!ze hebben toch alléén de grondwet aan hun laars gelapt..ja ok,,en de rechten van de meeste Catalanen,,en de oppositie in hun parlement genegeerd, en zo de ruptuur uitgeroepen met Spanje...Maar voor de rest?!?brave mensen. Politieke ondschendbaarheid..is pas echte fascisme.
  • jan boden

    4 jaar geleden
    Lidstaten moeten de beslissingen van het Europees Hof van Justitie respecteren, de arresten zijn bindend.