Direct naar artikelinhoud
Censuur

Een homoseksuele Jezus op Netflix gaat de Braziliaanse rechter te ver

Jezus (rechts) en zijn verleider Orlando/Lucifer in de Braziliaanse Netflix-kerstspecial van Porta dos Fundos.

Een satire over een homoseksuele Jezus moet offline, zo oordeelde een Braziliaanse rechter.  De uitspraak volgde nadat 2 miljoen Brazilianen een petitie tekenden tegen de film en tegenstanders op kerstavond brandbommen gooiden naar het productiekantoor van de makers in Rio de Janeiro.

De eerste verleiding van Christus valt in één woord te recenseren: flauw. De ‘kerstspecial’ van het populaire Braziliaanse komiekengezelschap en YouTube-kanaal Porta dos Fundos (de achterdeur) neemt vrijwel elk aspect van het christendom op de hak en fileert tussen neus en lippen door een handvol andere religies. De film is drie kwartier onderbroekenhumor met aan het eind toch nog een moraal: tolerantie en liefde overwinnen alles.

Voor wie tegen een stootje kan en houdt van moddervette grappen, valt er genoeg te lachen. Jezus komt na veertig dagen in de woestijn thuis om zijn dertigste verjaardag te vieren. Tijdens de zoektocht naar zichzelf vond hij de flamboyante Orlando. Jezus zou het liefst willen jongleren, muziek maken en backpacken met zijn nieuwe vlam, vertelt hij Maria en Jozef, maar God (‘oom Vittorio’, wit gewaad, hipsterbaard, probeert voortdurend Maria te verleiden tot nog een kind) heeft andere plannen voor hem.

Tijdens een hallucinerende trip ontmoet Jezus Boeddha, Shiva, Jah en een ruimtewezen (“vraag maar aan Tom Cruise wie ik ben”). Wanneer hij bijkomt, heeft Orlando zich net opgeworpen als nieuwe zoon van God. “Noem me Lucifer”, zegt de verleider uit de woestijn, die met zijn nieuwe krachten God, Maria en Jozef en de drie koningen te lijf gaat. Uiteindelijk wint Jezus de strijd en kiest alsnog voor het pad van de verlosser. Hij heeft één voorwaarde: hij wil zelf zijn twaalf mannelijke volgers kiezen. (God: “Het mogen ook vrouwen zijn.” Jezus: “Maar ik heb al twaalf mannen in gedachten.”)

Lange christelijke tenen

De homoseksuele relatie tussen Jezus en Orlando ligt er dik bovenop, toch valt het woord homo niet en komt Jezus niet uit de kast. Christenen die per ongeluk de film aanklikken kunnen ervan gruwen, maar ook de homobeweging zou aanstoot kunnen nemen: de mannelijke verleider (als een nog groter cliché vertolkt dan de Bijbelse figuren) blijkt de duivel. Maar de tenen van christelijke Brazilianen zijn het langst. 

De vrijheid van meningsuiting is niet absoluut, stelde de rechter.  Hij verbood de film om verder geweld te voorkomen: een tijdelijke maatregel om de gemoederen te bedaren totdat een hogere rechter definitief oordeelt. De Braziliaanse ophef is overgewaaid naar Europa. De Poolse minister van Onderwijs Jaroslaw Gowin twitterde een oproep aan Netflix om de productie offline te halen en deelde een link naar een internationale petitie tegen de film. 

De uitspraak van de rechter heeft Netflix en YouTube-kanaal Porta dos Fundos nog niet bereikt, meldt de Braziliaanse nieuwssite G1. Makers en streamingdienst gaven geen commentaar.