© Bart Dewaele

© Photo News

thumbnail: null
thumbnail: null

Aantal asielaanvragen in België met 29 procent gestegen

Tijdens het derde kwartaal van dit jaar is het aantal nieuwe asielzoekers in België sterk toegenomen. Van juli tot en met september werden er in ons land 3.385 asielaanvragen ingediend, een stijging met 29 procent in vergelijking met het vorige kwartaal.

jns

In de hele EU werden in het derde kwartaal 358.310 asielaanvragen ingediend, een stijging met 17 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Europese statistiekdienst Eurostat. België is met 29 procent een van de landen die de toename van het aantal asielzoekers het felst voelt. Enkel in Bulgarije (+82 procent) en Nederland (+71 procent) wordt een nog grotere stijging vastgesteld.

Toch blijkt ons land nog lang niet te worden overspoeld, wanneer er een vergelijking met andere EU-landen worden gemaakt. De 3.385 asielaanvragen stemmen namelijk overeen met 300 aanvragen per miljoen inwoners, waarmee ons land nog niet aan de helft van het Europese gemiddelde komt (702).

Dat gemiddelde wordt wel fors naar boven gehaald door landen als Duitsland (2.890 aanvragen per miljoen inwoners) en Griekenland (1.152). Duitsland is op zijn eentje zelfs goed voor twee derde van de asielaanvragen in de EU. Het laagste aantal asielaanvragen per inwoner wordt dan weer geteld in Slowakije (7 per miljoen inwoners), Portugal (19) en Roemenië (22).

Syrië is nog altijd goed voor de meeste asielaanvragen in België (15 procent), gevolgd door Afghanistan (9 procent) en Somalië (6 procent).

Van januari tot en met september 2016 hebben in totaal 950.000 mensen een asielaanvraag ingediend in een van de 28 landen van de EU, aldus nog Eurostat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer