Jason Leung via Unsplash
Volledig scherm
© Jason Leung via Unsplash

Wat als schrijven en lezen niet lukt? “Laaggeletterden hebben schrik voor scheve blikken”

Lezen en schrijven is poepsimpel, toch? Blijkbaar niet, want ongeveer 1 op de 7 Vlamingen is laaggeletterd en vindt het moeilijk om die eerste zin te interpreteren. Waaronder Peter, die daarover openhartig babbelde met Cath Luyten in het tv-programma ‘Vandaag over een jaar’. Om het taboe te doorbreken, legden we ons oor te luisteren bij Joke Dejaeghere, van de Centra voor Basiseducatie.

3 reacties

  • Katia Mistianes

    4 jaar geleden
    Typen met dictafoon moest in de vorige eeuw gebeuren zonder spell-check: je moest de juiste spelling op het gehoor beheersen in je hoofd: niét gemakkelijk! (vraag maar aan L&H). "De koe deed dat." klinkt hetzelfde als "De coup d'état." Lezen en schrijven vraagt 100% concentratie, los van de inhoud. Als je iets geschreven hebt, kàn je niet anders dan het nog eens zélf herlezen, en làten herlezen. Dat alles vraagt jaren studie, concentratie en stilte, mijn gedacht.
  • Mario Tersago

    4 jaar geleden
    Voor de mensen die er écht moeite mee hebben.. Alle begrip. Echter bij ons, zelfs op management niveau, slaagt men er niet in om het begrip leestekens noch juiste spelling én grammatica te beheren. Deze mensen doen dit zelfs zonder schroom of schaamte. Maar dezen verwachten wel dat de mensen onder hun, onberispelijke kwaliteit en service verlenen.
  • Emi Hergersberg

    4 jaar geleden
    Ik heb leerlingen gehad, normale jongeren die op schools vlak niet tot de "uitblinkers" behoorden maar integendeel wel handig, practisch en sociaal ingesteld , vriendelijk, beleefd en gedienstig waren... Respect.