Direct naar artikelinhoud
Politiek

Theo Francken optimistisch over regering mét N-VA: ‘Paars-groen zou een ramp zijn’

Theo FranckenBeeld Photo News

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van N-VA in Brugge heeft kopstuk Theo Francken klare taal gesproken. Hij wil dat N-VA in een federale regering stapt.

Theo Francken gaf gisterenavond zijn eerste nieuwsjaarsspeech op de receptie van N-VA Brugge. Francken kwam net van de onderhandelingstafel voor een nieuwe federale regering. Hij sprak klare taal over een deelname aan de regering. “Een paars-groene regering zie ik helemaal niet zitten. Een regering dus met N-VA én socialisten, met klemtoon op een sociaal beleid, strenger asiel- en migratiebeleid en een staatshervorming”, aldus Francken, die wel garanties eist. “We stappen niet zomaar in een regering, maar we willen wel.” 

Nog dit: Francken vertelde dat hij recent - eindelijk - is ondervraagd in de affaire-Kucam. Dat is het dossier met humanitaire visa, dat precies een jaar geleden aan het licht kwam.

Als vertrouwenspersoon van ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bezorgde Kucam lijsten met namen aan het kabinet van mensen die in aanmerking konden komen voor een humanitair visum, allemaal oosterse christenen uit Syrië. Uit een Pano-reportage bleek dat Kucam daar mogelijk geld voor heeft gevraagd.