Trump belooft Palestijnen eigen staat, maar het lijkt meer op een ultimatum

Amerikaans President Donald Trump heeft op dinsdag zijn vredesplan voor het Midden-Oosten voorgesteld, in het bijzijn van Israëlisch premier Benjamin Netanyahu. Die gaf al zijn fiat, maar het Palestijnse kamp kant zich er tegen.

Trump pleit voor een tweestatenoplossing in zijn ‘fantastisch plan voor vrede’. De Palestijnen zouden een volwaardige staat krijgen, ‘met dubbel zoveel territorium’ en de mogelijkheid om in het oostelijk deel van Jeruzalem een hoofdstad in te richten. De Amerikaanse president sprak ook over 50 miljard dollar aan financiële steun.

Maar dit alles is voorwaardelijk. Zo krijgen ze vier jaar de tijd om de corruptie aan te pakken, de islamitische groepen Hamas en Jihad te ontwapenen en een einde te maken aan ‘de haatcampagne tegen Israël’. De Palestijnen zouden er ook akkoord mee moeten zijn dat de Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden territorium van Israël worden en dat Jeruzalem in zijn volledigheid deel blijft uitmaken van Israël.

Hoe de Palestijnen hun gebied dan kunnen uitbreiden, is niet duidelijk, noch hoe Jeruzalem tegelijkertijd hoofdstad van Israël als Palestina zou zijn kunnen zijn zonder de heilige stad op te splitsen.

‘Laatste kans’

Trump omschreef zijn plan – dat hij samen met schoonzoon Jared Kushner opgesteld heeft – als ‘een laatste kans op een Palestijnse staat’, waardoor het veel wegheeft van een ultimatum.

Netanyahu klonk alvast opgetogen. ‘Je bent de grootste vriend die Israël ooit gehad heeft in het Witte Huis’, zei hij aan Trump. De Palestijnse leiders waren afwezig omdat ze Trump, als trouwe bondgenoot van Netanyahu, niet accepteren als bemiddelaar. Ze hebben bij de Arabische Liga een spoedzitting aangevraagd.

De Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh zei aan The Guardian dat het plan louter bedoeld was ‘om Trump tegen impeachment te beschermen en Netanyahu uit de gevangenis te houden’. Tegen de Amerikaanse president loopt sinds kort een afzettingsproces omdat hij in Oekraïne zijn macht zou hebben misbruikt. Netanyahu zit dan weer in nauwe schoentjes voor vermeende omkoping, fraude en misbruik van vertrouwen. En dat terwijl er op 2 maart verkiezingen zijn in Israël.

In de Westelijke Jordaanoever waren er op dinsdag enkele relletjes. Op woensdag zouden er grootschalige protestmarsen doorgaan.

Lees ook:

Meer