Het inzetten van freelancers kan de wachttijden in de bouw verder inkorten.
Volledig scherm
Het inzetten van freelancers kan de wachttijden in de bouw verder inkorten. © Shutterstock

Wachttijden bouw verkorten. Sector wil ook freelancers inzetten

Woon.Goed nieuws voor wie gaat (ver)bouwen, want de wachttijden worden korter. “In het tweede kwartaal van 2019 was nog 31 % van de aannemers voor meer dan zes maanden volzet, nu nog 17%. Dit kan betekenen dat het kantelpunt is ingezet”, zegt Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie. Hij pleit er ook voor om freelancers in te zetten en ziet heil in de verregaande digitalisering die er zit aan te komen.

8 reacties

  • Stevie Peeters

    4 jaar geleden
    pierre vaneylen, dat de "echte kleine zelfstandige" zijn prijzen dan maar eens aanpast. Schandalig wat die zelfstandigen durven aanrekenen voor "half werk". Want als het werk niet goed is verzinnen ze 1001 excuses om hun verantwoordelijkheid te ontlopen. Vriendelijk, tot ge betaald hebt!
  • Pierre Vaneylen

    4 jaar geleden
    Geduld is een schone deugd die de mensen blijkbaar niet meer hebben. Alle maatregelen zijn goed om de de ECHTE Kleine Zelfstandige op een oneerlijke manier te beconcurreren en het zwartwerk te legaliseren: misbruik bijberoep, belastingvrij bijverdienen, studentenjobs zonder sociale bijdrage en ga zo maar verder . Gans de bouw wordt nu reeds opgevuld oor buitenlanders. In de toekomst iedereen ambtenaar, dik loon, dik pensioen geen last van oneerlijke concurrentie?
  • Jane Doe

    4 jaar geleden
    Wet tegen freelancers in de bouw? Nooit van gehoord. Al decennia werkt men met freelancers in de bouw zonder problemen. Denk eerder dat we met een mentaliteitsprobleem zitten bij de klassieke Vlaamse bouwbedrijven, bekrompen geesten. Want eerlijk, mensen die projectwerk doen, freelancers dus ook, worden al jaar en dag scheef bekeken door bouwfirma's. Moet daar maar is solliciteren als je ooit al bij meer dan 2 à 3 firma's gewerkt hebt. Nochtans zijn die net vaak competenter en meer ervaring.
  • Terence Van Geluwe

    4 jaar geleden
    Freelancers , zijn gewone werkmensen die nog eens goedkoper aan de slag gaan dan een normale arbeider. Uitbuiting is van alle tijden. Mochten de werkgevers deftige lonen willen betalen zouden ze personeel genoeg hebben.
  • Rayan El Arami

    4 jaar geleden
    Als ze problemen hebben met voldoende bouwvakkers te vinden dan moeten ze eens een vergelijking maken tussen vroeger en nu. Vroeger zaten bouwvakkers tijdens vorstperiodes of echt slecht weer thuis. Nu moeten ze in weer en wind en bij elke temperatuur aan de slag. En ik kan me inbeelden dat handschoenen geschikt voor dit werk, je handen niet bepaald warm houden. Ik kan goed begrijpen dat veel gasten dit werk niet meer willen doen!