© Photonews

Scheldecross serveert beklijvende finale, toch weer Van der Poel als winnaar

Mathieu van der Poel heeft de Scheldecross in Antwerpen gewonnen, de vijfde manche van de DVV Verzekeringen Trofee. Na een beklijvend duel kon hij in de slotfase pas afstand nemen van zijn eeuwige rivaal Wout Van Aert. Kevin Pauwels maakte het verrassend spannend en werd derde. Van Aert staat wel riant aan de leiding in het tussenklassement.

vml

Op het razendsnelle parcours aan het strand van Sint-Anneke kregen we een vliegende start. Alleen Meeusen en Vantornout misten de goede vlucht. Onder impuls van Wout van Aert en Mathieu van der Poel werd het tempo hoog gehouden, na twee ronden hadden we zo nog vijf koplopers. Naast de twee protagonisten konden enkel Toon Aerts, Kevin Pauwels en Michael Vanthourenthout hun wagonnetje aanhaken.

Twee prikjes Van der Poel

In de derde ronde plaatste Van der Poel een eerste versnelling aan de balkjes, waar vlot werd gesprongen. Het was aan Van Aert om te reageren en de wereldkamioen deed dat ook. De twee schuwden de risico’s niet over de balkjes en in de duik naar de mulle zandbak. Toen ze vooraan het tempo wat lieten zakken, geraakten de achtervolgers weer in het spoor van de vijf leiders. Maar Van Aert vermeed met een snedige versnelling dat er een pelotonnetje werd gevormd.

In de vijfde ronde deelde Van der Poel een nieuw tikje uit bij het begin van de hellende strook en even werd zelfs gevreesd dat de wedstrijd al gereden was, maar Van Aert liet niet begaan. De twee raasden over het parcours maar toen de wereldkampioen opnieuw het tempo liet zakken, kon Pauwels als eerste weer aansluiten en kregen we even later opnieuw vijf leiders.

© Twitter

Bij de balkjes verzorgde de Nederlandse kampioen telkens de show maar het was Van Aert die onverstoorbaar in het zand de kop nam. Dat zorgde in de zevende ronde voor een definitieve afscheiding tussen de Grote Twee en... de rest. Althans, zo leek het.

Verrassende Pauwels zorgt voor spanning

Toch kregen we eindelijk nog eens een spannende cross. In de zandbak zette Van Aert zijn eeuwige rivaal telkens onder druk, Van der Poel deed hetzelfde in de snellere stroken naar en over de balkjes. En als een duivel-uit-een-doosje dook ook Pauwels weer op vooraan. Toen de Nederlandse kampioen op zijn beurt zijn duivels ontbond in het mulle zand, was het zelfs Pauwels die het gat dicht reed.

Zo kregen we eindelijk weer spanning tot in het slot. Pauwels speelde het tactisch sterk en pakte zelfs de kop, dat waren Van Aert en Van der Poel al even niet meer gewoon. In de voorlaatste ronde wurmde Van Aert zich voor de zandbak echter net voor de Kempenaar, Van der Poel zat gevangen en kon niet meteen reageren toen de wereldkampioen fors doortrok. De Nederlander trok echter verwoed in de achtervolging en niemand kon zich een foutje veroorloven, hoe klein ook en in een zinderende finale kwamen de drie na de balkjes toch weer samen.

Beslissing in het slot

De twee kampioenen doken in een hoogstaand duel zij-aan-zij het zand in maar de beslissing viel pas toen Van der Poel in de laatste zandstrook enkele meters pakte. De Nederlander reed zo toch nog solo naar de zege, voor Van Aert en een verrassend sterke Pauwels.

Van der Poel telt zo al twaalf zeges, Van Aert blijft steken op tien maar staat wel riant aan de leiding in het klassement, voor Pauwels. Voor Van der Poel is het de tweede zege van het seizoen in de DVV Trofee, na de Flandriencross van eind november, maar zijnklassmeent is al om zeep. De zesde manche van het seizoen in de DVV Trofee wordt op donderdag 29 december in Loenhout gereden, waar de Azencross plaatsvindt.

Zondag in Namen

Morgen/zondag rijden de veldrijders in Namen voor de tweede keer dit seizoen op Waalse bodem voor de zesde manche in de Wereldbeker. Zoals bekend werd de wedstrijd in Koksijde eind november geannuleerd omwille van het slechte weer. De eerste twee wedstrijden in de Verenigde Staten kwamen op naam van Wout van Aert, de overwinningen in Valkenburg en het Duitse Zeven gingen naar Mathieu van der Poel.

Uitslag:

1. Mathieu van der Poel2. Wout Van Aert op 4”3. Kevin Pauwels op 6”4. Laurens Sweeck 9”5. Jens Adams 10”6. Michael Vanthourenthout 12”7. Toon Aerts 16”8. Corné Van Kessel 52”9. Tim Merlier 1’07”10. Vincent Baestaens 1’52”Klassement DVV Verzekeringen Trofee

1. Van Aert 4u52'31"2. Pauwels op 2'34"3. Vanthourenthout op 3'29"4. Aerts 4'37"5. Van Kessel 5'11"6. L. Sweeck 5'38"7. M. van der Poel 8'14"8. Meeusen 8'21"9. Adams 8'54"10. Vermeersch 9'49"

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer