Direct naar artikelinhoud
MediaVTM Nieuws

VTM Nieuws verhuist naar Antwerpen, zonder hoofdredacteur en met ‘probleemzuil’

VTM Nieuws verhuist naar Antwerpen, zonder hoofdredacteur en met ‘probleemzuil’
Beeld Joris Casaer

VTM Nieuws zond eenendertig jaar en een dag lang uit van aan de Medialaan in Vilvoorde. Vanaf vandaag begroeten nieuwsankers Stef Wauters & co. u voor het eerst vanuit Antwerpen. Ondertussen is de rust weergekeerd op de redactie. ‘We nemen onze tijd voor een nieuwe hoofdredacteur.’

“Vreugdekreten, vloekwoorden of zuchten van verlichting zijn te horen tot op de nieuwsset.” De ontmaagding van de nieuwbakken studio op het Mediaplein in Antwerpen veroorzaakt enige zenuwachtigheid. Medewerkers van DPG Media (waar ook De Morgen deel van uitmaakt) ontvingen op vrijdag enkele richtlijnen in hun mailbox die ervoor moeten zorgen dat de allereerste live uitzendingen van VTM Nieuws vanuit Antwerpen niet verstoord worden. 

De studio ligt in het hart van de VTM Nieuws- en Het Laatste Nieuws-redactie. Zo centraal zelfs dat je hoofdredacteur van HLN.be, Dimitri Antonissen, instructies kan horen geven aan zijn journalisten in de studio. “We gaan nog de opening aan de green key geluiddicht maken. Dan zal dat al veel beter zijn”, zegt nieuwsanker Stef Wauters, die ons net voor de generale repetitie een rondleiding geeft op de set. Trillingen of geluid van treinen die aankomen en vertrekken in het vlak ernaast gelegen Antwerpen-Centraal vormen geen probleem.

Dat was niet vanzelfsprekend. Toen de architecten aan de tekentafel zaten om het gebouw op het Mediaplein in Antwerpen uit te denken waren de Persgroep Publishing en Medialaan nog twee verschillende bedrijven. Na de samensmelting eind 2017 werd duidelijk: als alles wat met nieuws te maken heeft in Antwerpen moet komen, heeft DPG Media daar ook een tv-studio nodig.

Wauters wijst naar het plafond: “De steunpilaren zijn op een slimme manier weggewerkt. Een deel van de tweede en derde verdieping zijn eengemaakt. Als je een tv-studio wil bouwen, heb je voldoende hoogtemeters nodig om de belichting te kunnen hangen.” Er was één probleem: de zuil knal in het midden van de studio. Die kon absoluut niet wijken om de stabiliteit van het gebouw niet in het gevaar te brengen. 

Wie maandag voor het eerst naar VTM Nieuws kijkt, zal de “probleemzuil” niet vinden. De ontwerpers verstopten hem achter een reuzegroot scherm net achter de nieuwslezer. In de nieuwe studio staan acht hoogtechnologische videomuren, goed voor een schermoppervlakte van 70 vierkante meter. “We consumeren nieuws door verticaal door onze tijdlijn te gaan en diezelfde ervaring introduceren we nu in onze beeldvoering in de studio”, zegt Wauters, net voor hij plaats neemt voor een generale repetitie op vrijdagnamiddag. In de regie zetten ze een paar beelden van een zonsondergang op de gigantische schermen. “Schoon, hé”, mijmert Wauters.

Te weinig licht

De verhuis van de VTM Nieuws-redactie en haar nieuwsankers is een cruciale etappe in de eenmaking van de redacties van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws in wat aan het Mediaplein News City genoemd wordt. Door digitaal, papier en tv samen te brengen op een plek, hoopt DPG Media de nieuwsmachine van de toekomst uit te bouwen. De studio mag dan al een technologisch hoogstandje zijn, de grootste hindernissen in het op punt zetten van die multimediale redactie bevonden zich vooral op personeelsniveau.

Zo heeft VTM Nieuws na het vertrek van Klaus Van Isacker eerder deze maand geen hoofdredacteur meer. Op de redactie zijn vooral geluiden van opluchting te horen. “De rust is teruggekeerd”, klinkt het. Op dit moment neemt Nicholas Lataire, die tien jaar hoofdredacteur was, de honneurs waar. Het is niet de bedoeling dat hij dat blijft doen. Als adjunct-directeur News City moet hij samen met directeur Paul Daenen de inhoudelijke samenwerking tussen alle titels op punt zetten.

Intern wijst men naar de sportredactie onder leiding van Michiel Ameloot als lichtend pad. HLN- en VTM-journalisten werken daar al enkele maanden samen. Ook de manier waarop het verhaal van baby Pia uitgroeide van een regionaal verhaal tot een nationaal item dat weken het nieuws domineerde is men zeer te spreken. Om van News City een succes te maken, zullen hoofdredacteuren en journalisten elkaar moeten leren vertrouwen.

Te weinig licht
Beeld Joris Casaer

“Het is normaal dat een journalist een scoop voor zijn merk wil scoren”, zegt Nicholas Lataire. “Dat kan nog altijd perfect, de identiteit van een merk is belangrijk. Maar de bedoeling is wel dat al het nieuws vooraf gedeeld wordt. Op die manier kunnen de hoofdredacteuren samen bekijken hoe ze het nieuws op de meest ideale manier tot bij de Vlaming kunnen brengen.” Om ervoor te zorgen dat journalisten elkaar beter leren kennen, werd 2020 afgetrapt met een grote nieuwjaarsreceptie. Elk kwartaal organiseert News City ook een drink waar voorbeeldprojecten zullen getoond worden.

De ambities van News City blijken uit de plannen met Telefacts. Eén van de oudste programma’s op VTM moet een nieuw elan krijgen onder leiding van Jonas Muylaert.  “We willen meer eigen, binnenlands diepgaand nieuws maken met News City. En Telefacts zal daar een belangrijke rol in krijgen.”

Wie uiteindelijk de nieuwe hoofdredacteur van VTM Nieuws moet worden, is nog niet duidelijk. Bij de top van News City is te horen dat men de tijd wil nemen om de juiste persoon voor de juiste plek te vinden. Op de redactie van VTM Nieuws is men op dit moment minder bezig met die nieuwe baas. “VTM Nieuws is een team dat uitstekend op elkaar ingespeeld is, we missen die hoofdredacteur niet echt.”