Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

▶︎ Plots transformeerde Extra Time in een soort oubollige schooltelevisie met Filip Joos als leraar van dienst

Filip Joos en zijn flipchart.Beeld VRT

Pieter Dumon zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: de gemiste schoolcarrière van Filip Joos.

Extra Time passeert wel vaker in deze rubriek. Misschien zelfs al wat te vaak. Daarom had ik me voorgenomen om de voetbaltalkshow deze week straal te negeren. Maar dat was buiten Filip Joos gerekend. Gewapend met een flipchart en een stel kleurstiften wist hij ‘zijn’ programma toch weer in DM Zapt binnen te wurmen.

Ik had het zondagnamiddag al een beetje voelen aankomen toen de topper tussen Club Brugge en Antwerp beslist werd door een goal die op voetbalsites allerhande al snel als ‘spookdoelpunt’ bestempeld werd. Niemand die na afloop kon zeggen of het lobballetje van Hans Vanaken nu wel of niet over de doellijn was.

Op zo’n moment weet je dat het een topaflevering van Extra Time wordt. Met een uitgebreid debat over het doelpunt in kwestie. Ondersteund door allerhande lijnen en meetkundige figuren die voor eens en voor altijd moeten aantonen of de bal nu wel of niet over de doellijn was. Maar dat veranderde niets aan mijn voornemen. Spookdoelpunt of niet. Extra Time zou de krant niet halen.

Tot Filip Joos maandagavond besloot om het over een andere boeg te gooien. Geen digitaal getrokken hulplijnen of ingewikkelde driehoeksmeting deze keer. Joos sleepte een ouderwetse papieren flipchart uit de coulissen om duidelijk te maken hoe het nu precies zat met dat doelpunt van Vanaken. Plots transformeerde Extra Time van een voetbalprogramma in een soort oubollige schooltelevisie met Joos als leraar van dienst. 

Nu is het voor trouwe kijkers van het programma geen geheim dat er niet zo heel diep verborgen in Filip Joos een schoolmeester schuilgaat. Sla er de afleveringen maar eens op na waarin het gaat over buitenspel of de nieuwe richtlijnen wat betreft handspel in de zestienmeter. Maar deze keer mocht die inwendige leraar helemaal loos gaan. Met een uitgebreid lesmoment, vragen voor de leerlingen in de klas en terechtwijzingen voor die paar exemplaren die het niet nodig vonden op te letten. “Wes, heel effe. Dit is belangrijk”, liet de tot leraar vervelde presentator zich op gegeven ogenblik ontvallen. 

Dat Joos een niet-onverdienstelijke voetballer was, is ondertussen algemeen geweten. En dat hij in Vlaanderen als voetbalcommentator tot de absolute top behoort, is ook al geen geheim. Maar misschien ligt daar toch niet zijn ware talent. Ik ben er bijna zeker van dat Filip Joos een fantastische leraar zou zijn. Een beetje drammerig bij momenten misschien. Maar ook begeesterend en – zoals maandagavond – enthousiast over zijn eigen lesmateriaal. 

Dankzij ‘meester Joos’ zijn flipchart en zijn kleurstiften weten we nu dat de grensrechter die zondagnamiddag zijn vlag in de hoogte stak, niets te verwijten viel. Of het nu al dan niet een geldig doelpunt was? Die vraag blijft onbeantwoord. Maar over één ding waren de vier heren aan tafel het wel eens: spookdoelpunt of niet, Club Brugge was de verdiende winnaar. En zo kon ik toch nog met een gerust gemoed gaan slapen.