Direct naar artikelinhoud
Politiek VS

▶︎ State of the Union: Democrate Nancy Pelosi scheurt speech van Trump ostentatief aan flarden

Nancy Pelosi scheurde president Trumps speech aan flarden na zijn toespraak.Beeld AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn jaarlijkse State of the Union-toespraak gebruikt om vooral zijn economische resultaten van de afgelopen jaren te benadrukken. Maar vooral zijn confrontatie met Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, gaat over de tongen: nadat Trump haar de hand weigerde te schudden, scheurde zij ostentatief zijn speech aan flarden.

“De vijanden van Amerika zijn op de vlucht, de rijkdom van Amerika neemt toe, de toekomst van Amerika ziet er rooskleurig uit”, aldus Trump, die spreekt van een “grote Amerikaanse comeback”.

Het was voor de president zijn laatste State of the Union voor de presidentsverkiezingen in november. Het lijkt erop dat Trump van de economie het centrale thema wil maken van zijn herverkiezingscampagne en stond daar tijdens zijn toespraak uitgebreid bij stil. “We gaan vooruit in een tempo dat nog maar kort geleden ondenkbaar was en we gaan nooit meer terug.”

Tijdens de toespraak was er ook een staande ovatie voor de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, die in de zaal aanwezig was. De Verenigde Staten steunen Guaidó in zijn poging om de socialistische leider Nicolás Maduro af te zetten. Trump beloofde in zijn toespraak dat de tirannie van Maduro ten einde zal komen.

Guaidó werd niet als enige in het zonnetje gezet, First Lady Melania Trump knoopte na de toespraak van haar man de Presidential Medal of Freedom om bij de rechtse talkshowpresentator Rush Limbaugh. De medaille, een zeer hoge presidentiële onderscheiding in de VS, wordt doorgaans in een aparte ceremonie uitgereikt. Limbaugh, een presentator die bij Trump in hoog aanzien staat, maakte deze week bekend dat hij een ernstige vorm van longkanker heeft.

#WearWhite

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en Trump moeten ondertussen nog steeds weinig van elkaar hebben. Pelosi, die initiatief nam tot het impeachmentonderzoek naar Trump, kondigde hem aan zonder de traditionele lovende woorden die daarbij gebruikelijk zijn. Vlak voor de president aan zijn toespraak begon, wilde Pelosi hem de hand schudden, maar haar uitgestoken hand werd door Trump genegeerd. Na afloop van de speech verscheurde Pelosi een kopie van de toespraak die ze van hem had gekregen.

Video wordt geladen...

De Democratische vrouwen in het Congres waren volledig in het wit gekleed tijdens de State of the Union. Daarmee eisen ze meer aandacht voor gelijkheid voor vrouwen. “We dragen wit om de voortdurende strijd voor gelijkheid van vrouwen in het hele land te steunen”, verklaarde Pelosi op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...