Overzicht: Vlaanderen bereidt zich voor op storm Ciara, parken en kermissen gaan dicht

Blankenberge.© Junior Verbeeke

Het hele land neemt zijn voorzorgen voor de storm die zondag (en ook maandag nog) over het land trekt. Antwerpen, Brussel en andere steden sluiten de parken. Ook de kust is er klaar voor. De match Waasland-Beveren tegen KV Kortrijk is alvast afgelast.

red

Scholen dicht

Enkele scholen die in of nabij een park liggen, blijven maandag gesloten, zo wordt bevestigd door onder meer het Gemeenschapsonderwijs. De vrees bestaat immers dat omgewaaide bomen, of bomen die ernstig beschadigd geraakten een risico vormen voor de leerlingen. Er zou dan eerst een inspectie moeten gebeuren door de brandweer.

Volgens onze informatie hebben een aantal scholen de ouders al laten weten dat er maandag sowieso geen school is. Andere scholen hebben de ouders verwittigd dat er mogelijk zondagavond of maandagochtend het bericht komt dat de school niet open kan wegens de schade die storm Ciara aanrichtte.

Geen voetbal

De stormdreiging heeft de KBVB ertoe gedwongen alle wedstrijden van zondag af te gelasten. Standard-Club Brugge, Antwerp-Genk en Waasland-Beveren-KV Kortrijk moeten op zoek naar een nieuwe datum. Ook de wedstrijden in 1B en 1ste amateur zijn intussen afgelast. De veiligheidsdiensten kunnen naar eigen zeggen de veiligheid niet garanderen.

Antwerpen sluit parken, Valentijnrun uitgesteld

Op het grondgebied van de stad Antwerpen blijven zondagochtend alle parken en groendomeinen dicht, inclusief het provinciale Rivierenhof. Ook de Valentijnrun in het Rivierenhof wordt een week uitgesteld, naar zondag 16 februari.

De sluiting betekent ook een toegangsverbod voor de leden van sportclubs in de parken en voor concessiehouders. Waar mogelijk zal de stad infoborden of vormen van afspanning plaatsen om bezoekers te waarschuwen. Ook de stedelijke begraafplaatsen blijven zondag trouwens dicht.

Mol: kermis dagje vroeger

Zo overweegt de gemeente Mol de kermis aan Achterbos zondag gesloten te houden als de veiligheidsrisico’s zondagochtend als te groot worden ingeschat. Ter compensatie mag de kermis wel al zaterdag starten.

Tienen sluit zondag twee parken

Vanaf 8 uur sluiten het stadspark en de Astridvest. Beide parken blijven afgesloten tot maandag 11 februari om 22.00 uur of tot het gevaar geweken is.

Oost-Vlaanderen sluit provinciale domeinen

De Provincie Oost-Vlaanderen heeft vrijdag beslist om alle provinciale domeinen en bossen tijdens storm Ciara te sluiten. Zo blijven onder andere het Gentbos in Merelbeke, domein Puyenbroeck in Wachtebeke, de Brielmeersen in Deinze en De Gavers in Geraardsbergen gesloten.

Sint-Truiden sluit stadspark, Vesten en ’t Speelhof

Burgemeester Veerle Heeren (CD&V) van Sint-Truiden maakte vrijdag bekend dat het stadspark, domein ‘t Speelhof en de vesten vanaf zondag 9 uur dichtgaan. Een evenement in Bosland in Noord-Limburg, dat zondag gepland stond, is afgeblazen. Er wordt gevraagd geen voertuigen onder bomen te parkeren. De stad Sint-Truiden geeft de burgers ook de raad om de borden “niet betreden bij storm” in bosrijke omgevingen te respecteren en een extra oogje in het zeil te houden voor wie kwetsbaar en hulpbehoevend is. In Dilsen-Stokkem werd beslist het kasteelpark te sluiten.

Bilzen sluit bossen en parken, ‘Op stap in Bosland’ geannuleerd

Bilzen besliste vrijdag al om van zondagmiddag tot maandagavond 19 uur alle bossen en parken van de stad te sluiten. In Lommel gaat het Burgemeesterpark vanaf zaterdagavond dicht. Bosland en Natuurpunt Hechtel-Eksel hebben het evenement “Op stap in Bosland” van komende zondag geannuleerd. Het ging om een wandeling door Bosland, het grootste avonturenbos van Vlaanderen, onder begeleiding van een natuurgids.

Kust bereidt zich voor: staketsels gaan dicht

Het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) sluit maandag de staketsels van Nieuwpoort en Blankenberge af en in Oostende worden de havendammen zondag al afgesloten. Het MDK zal de schade na de storm opmeten en waar nodig de kliffen breken. Verder is het mogelijk dat de scheepvaart gedeeltelijk wordt stilgelegd, afhankelijk van hoe zwaar de storm uiteindelijk toeslaat. Daarnaast kunnen ook de veerdiensten van Oostende en Nieuwpoort hinder ondervinden door de storm.

Ook Brussel sluit parken en begraafplaatsen

De begraafplaatsen en de parken van de stad Brussel, waaronder het Ter Kamerenbos, worden vanaf zondag om 12 uur tot dinsdagochtend volledig afgesloten. De politie heeft op basis van de weersvoorspellingen ook beslist om het Ter Kamerenbos van zondag 14 uur tot maandagavond af te sluiten voor alle verkeer.

Leefmilieu Brussel neemt eveneens de beslissing om de parken, bossen en parkings die toegang geven tot het Zoniënwoud al zeker twee dagen te sluiten op zondag en maandag en beveelt iedereen aan om alle gewestelijke groene ruimten en in het bijzonder de omgeving van bomen te vermijden. In de parken die niet kunnen worden afgesloten, zal Leefmilieu Brussel aan de ingangen een bericht uithangen en zullen de parkwachters de burgers informeren.

Bokrijk

Zaterdag en zondag staan in Bokrijk de Winterwandelingen op het programma. Uit voorzorg zal het museum zondag vanaf 14 uur niet geopend zijn voor de Winterwandelingen, terwijl een tweetal wandeldreven en de speeltuin ook worden afgesloten tot maandag 12 uur. Op een winterse zondagmiddag ontvangt het park gemiddeld een 2.000-tal bezoekers, maar het wordt deze zondag dus aangeraden om de bossen te vermijden.

Ook het Provinciedomein Nieuwenhoven vraagt aan bezoekers om zondag niet te komen, aangezien het domein niet toegankelijk is bij storm en rukwinden.

Storm Ciara: vluchten geschrapt, noodnummer 1722 geactiveerd

Het KMI heeft code oranje afgekondigd voor de passage van storm Ciara. De waarschuwing geldt voor heel België vanaf zondag 10 uur tot maandag 11 uur. In het hele land is de kans op schade groot. Het noodnummer 1722 is geactiveerd.

Het nummer 1722 wordt preventief geactiveerd wanneer een storm of wateroverlast wordt aangekondigd. De bedoeling is dat mensen voor niet-dringende brandweerinterventies waarbij er er geen risico is op levensgevaar naar 1722 bellen, zodat het noodnummer 112 beschikbaar blijft voor mensen die dringende medische hulp of dringende brandweerhulp nodig hebben.

Ondanks eerdere berichten, besliste Brussels Airlines zaterdagvaond toch 38 vluchten te schrappen. Lufthansa doet hetzelfde voor 14 (van en naar München en Frankfurt) vluchten. British Airways, KLM en Eurowings annuleren elk twee vluchten. Het is niet uitgesloten dat er nog andere vluchten zullen worden geschrapt. Brussels Airport raadt reizigers daarom aan om voor vertrek online de status van hun vlucht te checken.

Code oranje

'Zondag neemt de wind snel toe met in de namiddag al rukwinden van 80 tot 110 km per uur en kans op lokale schade', waarschuwt het KMI. De rukwinden lopen nog verder op zondagavond en in de nacht op maandag, bij de passage van een actief koufront. Er is gevaar voor pieken tot 110 à 130 kilometer per uur, waarschuwt het KMI nog. 'Het is niet uitgesloten dat er tijdens een eventueel onweer zeer lokaal nog hogere windpieken optreden. De kans op schade is groot en dit in het ganse land.'

Ook maandag wordt een onstuimige dag. Het zal nog steeds hard waaien uit westelijke richtingen met felle windstoten tot 90 km/u en lokaal eventueel iets meer.

Bij code oranje wordt door het Agentschap Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse overheid oproepen om weg te blijven uit bossen en parken. 'De bomen hebben nog weinig wind te verduren gekregen en er hangen dus nog flink wat kwetsbare takken aan de bomen', klinkt het. 'Daarnaast is het zeer nat door de vele regen van de voorbije weken, waardoor bomen minder stevig in de grond geworteld zijn. Een hevige storm zou dus flink wat schade kunnen veroorzaken.'

Veel bossen en parken worden zondag gesloten. Ook een aantal scholen blijft maandag mogelijk dicht als gevolg van het zware stormweer dat zondag wordt voorspeld. Lees hier meer.

Mogelijk impact op treinverkeer

Door het mogelijke stormweer met forse rukwinden op zondag, kan de NMBS op bepaalde delen van het netwerk de snelheid van haar treinen matigen. 'Deze maatregelen worden genomen in nauwe samenspraak met Infrabel om de veiligheid van het treinverkeer en de reizigers van NMBS te vrijwaren, maar kunnen op bepaalde trajecten wel vertragingen met zich meebrengen', aldus de NMBS. Ook kan het treinverkeer hinder ondervinden van obstakels in de sporen, zoals takken of andere voorwerpen.

Infrabel en NMBS stellen alles in het werk om de hinder zo beperkt mogelijk te houden, klinkt het nog. Reizigers worden dan ook gevraagd de verschillende communicatiekanalen van NMBS te raadplegen om hun reis te plannen.