Direct naar artikelinhoud
Media

Telenet en VTM lanceren Vlaamse Netflix

De Bende van Jan de Lichte zal allicht op het videoplatform gelanceerd worden.Beeld VTM

Telenet en DPG Media, de eigenaar van onder meer VTM en Q2, slaan de handen in elkaar om een videoplatform op te richten. De streamingdienst moet het Vlaamse antwoord zijn op Netflix en Disney.  Beide bedrijven richten daarvoor een joint-venture op. Ze willen het al dit najaar lanceren.

DPG Media trok al langer aan de kar om een Vlaamse Netflix op te richten, maar zowel de VRT als Telenet (dat ook eigenaar is van VIER, VIJF en ZES) stonden op de rem. Telenet heeft met Play en Play More nu immers al betaalkanalen met veel films en series. Nu is er toch een doorbraak bereikt. DPG Media en Telenet richten samen een bedrijf op dat de nieuwe video streaming service moet in de markt zetten. Beide bedrijven hebben elk een belang van vijftig procent in de nieuwe joint-venture.

Lees nu

De ‘Vlaamse Netflix’ komt eraan: wat moet dat kosten?

De Vlaamse Netflix zal zowel lokale en internationale programma’s bevatten. Op die manier willen Telenet en DPG Media een antwoord bieden op bedrijven als Netflix, Disney en Apple. Komt daarbij dat ook het kijkgedrag van de Vlaming in ijltempo verandert. Met het nieuwe platform willen ze maximaal inspelen op dat veranderende kijkgedrag. Door de krachten te bundelen zijn ze ervan overtuigd sterker te staan. Voor DPG Media biedt de samenwerking met Telenet het grote voordeel dat ze niet van nul moeten starten. Telenet telt al 431.300 abonnees op Play en Play More.

Telenet en DPG Media geven om 9 uur een persconferentie over hun joint-venture en streamingplatformen. Dan moet ook duidelijk worden wat er allemaal op te zien zal zijn en wat dit bijvoorbeeld betekent voor Play en Play More. “De bundeling van de content van DPG Media (met onder andere Vlaamse fictie) en de lokale en internationale content van Telenet (met onder andere SBS/Woestijnvis/Play) zorgt voor een uniek aanbod voor de kijker”, luidt het in het persbericht. De streaming service zal beschikbaar zijn via een nieuwe betalende tv-app, beschikbaar voor iedereen in Vlaanderen, en via het bestaande Play-aanbod van Telenet. Wat je als kijker zal moeten betalen voor de Vlaamse Netflix is nog niet bekend. 

De VRT stapt niet mee in de joint-venture. Of de openbare omroep later nog kan instappen, moet straks ook duidelijk worden. De openbare omroep stond de voorbije maanden wat huiverachtig tegenover een Vlaamse Netflix, maar de Vlaamse regering had wel al aangegeven dat de VRT zijn schouders moet zetten onder een “betaald niet-lineair aanbod met een focus op Vlaamse content.” Telenet en DPG zeggen open te staan voor een samenwerking met andere Vlaamse partijen, zoals de VRT.

Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) en minister-president Jan Jambon (N-VA) reageren positief op de samenwerking tussen beide mediabedrijven. “Steeds meer internationale spelers zijn ook actief in Vlaanderen”, zegt Dalle aan Belga. “Het is heel belangrijk dat onze fictie beschikbaar en makkelijk vindbaar blijft in het belang van de Vlaamse kijker. Daarnaast moet dit initiatief ook de nodige zuurstof geven om te blijven investeren in series van bij ons.” Dalle hoopt dat ook andere mediaspelers bij de plannen betrokken zullen worden. “De echte uitdagingen en concurrentie van onze media liggen internationaal. Daarom moeten we de krachten zoveel mogelijk bundelen om hier antwoorden op te formuleren.”

Twitter bericht wordt geladen...

Telenet en DPG Media moeten de plannen nog voorleggen aan de mededingingsautoriteiten. Als die het licht op het groen zit, is het de bedoeling om het streamingplatform in het najaar van 2020 te lanceren.

Lees ook: Waarom het mediajaar 2020 woelig belooft te worden