© AP

Marco Fu in finale Scottish Open snooker te goed voor John Higgins

Marco Fu (WS-14) heeft zondag in Glasgow het Scottish Open op zijn palmares gebracht. In de finale nam de 38-jarige Hongkonger met 9-4 de maat van thuisspeler John Higgins (WS-3).

Viervoudig wereldkampioen Higgins, die in de kwartfinales Ronnie O’Sullivan (WS-12) met 5-2 uitschakelde, plaatste zich zaterdag voor de finale door Judd Trump (WS-4) met 6-5 te verslaan. De “Wizard of Wishaw” maakte daarbij een 1-5 achterstand goed. Fu maakte het minder spannend. Na een 5-1 zege tegen Mark Davis (WS-31) in de kwartfinales, zette hij de Chinees Yu Delu (WS-59) in de halve finales met 6-1 opzij.

In de finale kwam Higgins het best uit de startblokken met breaks van 126, 101 en 100. Fu tikte in het vierde frame 106 weg, zodat de eerste vier frames met een century beslist werden. Met een break van 78 maakte Higgins er nog 1-4 van, maar dan was het woord helemaal aan “Cue Man Fu”. De Hongkonger won acht frames op rij en liet daarbij series van 58, 54, 89, 59, 59 en 60 optekenen. In het dertiende frame miste hij op rood nog een matchbal, maar Higgins kon vervolgens niet optimaal profiteren.

“Ik kan het niet geloven”, reageerde Fu. “Na die eerste frames zag het er heel slecht uit en dacht ik ‘dit wordt een zware dag’. Gelukkig kon ik een paar cruciale spelletjes winnen en in de avondsessie ging het wel heel goed. Toch bleef de druk groot. Ik had ook gezien wat John in zijn halve finale uitgespookt had. Dit is misschien wel de mooiste zege in mijn carrière.”

“Fu heeft de zege dubbel en dik verdiend”, gaf Higgins toe. “Het zag er aanvankelijk heel goed uit, maar dan ging Fu echt fantastisch spelen. In de avondsessie heeft hij me helemaal weggespeeld. Ik probeerde er nog wel in te geloven, maar hij was gewoon te goed.”

Voor Fu is het de derde full rankingtitel. In 2007 won hij het World Open, in 2013 het Australian Open. De zege in de Commonwealth Arena leverde hem 70.000 pond (83.500 euro) op. Higgins streek 30.000 pond (36.000 euro) op. Op de wereldranglijst klimt Fu naar de achtste plaats. Higgins blijft de nummer drie van de wereld. Luca Brecel, in Glasgow al in de eerste ronde uitgeschakeld, staat status quo op 26.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer