Brussels studentenfeest loopt volledig uit de hand: politie komt tussen met pepperspray en traangas

Een zogenaamde dagdisco van studentenclub Bruxellas in de Marollenwijk is serieus uit de hand gelopen. De politie kwam het feest stilleggen, maar moest al snel versterking inschakelen omdat sommige studenten zich tegen hen keerden. De studenten spreken dan weer van overdreven politiegeweld.

Robin De Becker

“Ik ga zeker klacht indienen”, zegt een van de studenten in de talloze filmpjes die de voorbije dagen de ronde deden op sociale media. Aanleiding is een uit de hand gelopen studentenfeest in de zaal Bazaar in hartje Marollen. Daar organiseerde de studentenclub Bruxellas maandag een zogenaamde dagdisco, een fuif waar vooral jenever werd gedronken vanaf 14.30 uur.

Tegen de avond waren enkele studenten echter al serieus aangeschoten en mochten ze van de security, een externe firma die door Bazaar werd ingeschakeld, niet meer naar binnen. Rond halfzeven liep bij de politie een eerste oproep binnen van buurtbewoners die op straat beschonken studenten zagen die duidelijk hulp nodig hadden.

Glazen flessen

Een half uur later kwam er echter een heel ander soort oproep binnen bij de politie. “De security had ons opgeroepen omdat er glazen flessen naar hen werden gegooid”, zegt Ilse Van de Keere van de Brusselse politie. “Toen onze agenten ter plaatse kwamen, werden ook zij bekogeld met flessen. Daarop werd beslist om het feest stil te leggen en de zaal te ontruimen.”

Toen de situatie verder ontaardde moest de politie traangas inzetten en extra manschappen inschakelen. Op beelden is te zien hoe de massa studenten op straat verdreven wordt met traangas. De studenten zijn niet te spreken van het politieoptreden.

Oproerkledij

“Er ontstond blijkbaar tumult aan de ingang omdat enkele beschonken studenten werden buitengezet door de security”, zegt een van hen. “De extra manschappen die werden opgeroepen, droegen oproerkledij, kwamen onmiddellijk agressief de zaal binnen en verzochten om het feest stil te leggen. De aanwezigen werden zonder verwittiging fysiek de zaal uit gezet.”

“Het werd hen niet toegestaan om hun jassen en spullen nog op te halen bij de vestiaire, wat uiteraard verontwaardiging veroorzaakte. Hoewel er vanuit de feestvierders geen enkele agressie of weerspannigheid was, trad de politie meteen hardhandig op. Er was nochtans op geen enkel ogenblik enige bedreiging.”

Hechtingen

“Tientallen mensen kregen pepperspray in de mond en ogen, meerdere slagen werden uitgedeeld en minstens één student moest hechtingen krijgen na gebeten te zijn door de politiehond.”

De studenten trekken in twijfel dat er glazen flessen werden gegooid. Volgens hen werd alle drank geschonken in plastic bekers en was er een verbod om jeneverflessen mee naar buiten te nemen. Bronnen binnen de politie zeggen dan weer dat elke tafel wel degelijk een fles jenever kreeg. De gebeten persoon zou gestampt hebben naar de politiehond, met de beet tot gevolg. Het slachtoffer nam bovendien de benen, nog voor verplegend personeel de wonde kon verzorgen.

Volgens de politie is er in het verleden nog nooit een probleem geweest met de studentenclub in kwestie. De komende dagen wordt tussen beide partijen verder overlegd over de gebeurtenissen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen