Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Senaat perkt Trumps militaire macht in: president kan niet zomaar een oorlog starten tegen Iran

Amerikaans president Donald Trump.Beeld REUTERS

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met het inperken van de militaire macht van president Donald Trump. Hij kan hierdoor niet zomaar een oorlog starten tegen Iran, daarvoor heeft hij nu toestemming van het Congres nodig.

en

De maatregel werd ingediend door het Huis van Afgevaardigden, kort nadat Trump opdracht had gegeven om de Iraanse generaal Qassem Soleimani te laten doden. Kort na de aanval heerste de angst dat het tot een groot regionaal conflict in het Midden-Oosten kon leiden.

In de Senaat werd de resolutie goedgekeurd met 55 stemmen tegen 45. Acht leden van Trumps Republikeinse partij stemden samen met de Democraten voor. Nu gaat de tekst ter goedkeuring naar het door de Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden. Eens dat ook het licht op groen zet, zal Trump niet op eigen houtje een oorlog kunnen starten tegen Iran. 

Naar alle verwachting zal Trump echter zijn veto stellen tegen de resolutie. Eerder deed hij dat al bij een resolutie die zijn militaire macht met betrekking tot het conflict in Jemen beperkte.