© PN

Italiaanse pers lyrisch over Dries Mertens: "Zoals Maradona"

Dries Mertens scoorde vandaag maar liefst vier keer in de 5-3 overwinning van zijn Napoli op Torino en zijn topprestatie ging de wereld, en Twitter, rond. Van de 13 doelpunten die Napoli de laatste drie competitiewedstrijden scoorde komt meer dan de helft van Mertens. Enkele reacties.

vtmi

Het mag duidelijk zijn: Dries Mertens schreef zondagnamiddag Italiaanse voetbalgeschiedenis. Het was immers 42 jaar geleden dat een speler in de Serie A een hattrick kon scoren in twee opeenvolgende matchen. Sinds 1974 (Pietro Anastasi) hadden ze dat kunststukje in Italië niet meer gezien. Na Andrei Shevchenko en Marco van Basten is Mertens pas de derde buitenlandse speler ooit die een hattrick binnen de tien minuten kon scoren. Mertens scoorde acht goals in zijn laatste 166 minuten voor Napoli, dat is een doelpunt om de 21 minuten. De Rode Duivel zit dit seizoen al aan veertien goals in alle competities.

In Italië werd dan ook lyrisch gereageerd op de prachtprestatie van Mertens. De vergelijking met Maradona, de absolute god in Napoli, viel regelmatig. Zeker bij het vierde doelpunt van onze landgenoot, een absoluut pareltje.

Gazetto Dello Sport kopte ‘Mertens tussen Diego en Gonzalo, de perfecte wedstrijd’. En ook in het artikel was de belangrijkste Italiaanse sportkrant lyrisch. "Hij deed ons denken aan Diego Armando Maradona. Als hij zo blijft spelen scoort hij zelfs meer dan Gonzalo Higuains 36 stuks in zijn absolute top bij Napoli. Zijn hattrick op negen minuten is de snelste sinds Shevchenko in 2000."

Op de eerste pagina staat dan ook in het groot: "Fe-no-me-na-li!". Bij Corriere dello sport zijn ze nog wat explicieter: "Diego Armando Mertens"...

Mondo Napoli trakteerde Dries Mertens met een perfecte 10 op 10 op zijn rapport. Ter vergelijking, de andere Napoli-spelers kregen een 6, 6,7 of 7. "Naar het voorbeeld van Diego, net zoals Diego. Zijn vierde doelpunt was van een zeldzaam hoge kwaliteit. Een lob over een keeper van 1m95 vanuit de zestien meter. Fysiek was er de ruimte niet om op die manier af te werken. Gekke truken, truken van Diego."

Sky Sports Italia zag Dries Mertens "grootse dingen" doen. "In de nieuwe rol van zuivere diepe spits liet hij grootste dingen zien. Dries houdt van Napels en de liefde is wederzijds. De fans zien in hem de opvolger van Higuain." Ex-voetballer en analist Daniele Adani stak achteraf zijn bewondering niet onder stoelen of banken. "Mertens scoorde nu zeven goals in één week. Hij is een fenoneem. Sommige van zijn doelpunten doen aan Maradona denken. Zoveel kwaliteit verenigd in één speler."

Coach Maurizio Sarri was uiteraard gelukkig met Mertens’ vier doelpunten: “Ik vind Dries een buitengewone speler, maar ook het team speelt goed om heel veel kansen te geven. Het vervelendste aan voetbal is de transfermarkt”, aldus Sarri. “Als Mertens zo blijft spelen als spits, is het normaal dat hij de aandacht trekt van andere teams. Dries moet wel nog constanter worden, maar hij heeft een enorm potentieel.”

Geert De Vlieger had op Twitter een vermoeden hoe Mertens zijn supervorm te pakken had gekregen. “Wat een weekje alleen thuis niet doet hé”, verwees hij met een kwinkslag naar Kats recente deelname aan De Slimste Mens Ter Wereld. Waarop Kerkhofs repliceerde. “Ach, Dries wilde even tonen wie de echte winnaar in huis is. Ik denk dat we de goal van de week kennen. En ook de fierste vrouw ter wereld.”

Kat Kerkhofs sneuvelde woensdag in de finaleweek van het tv-programma. Presentator Erik Van Looy vroeg haar daar wel nog of Dries ondertussen niet bekender was als de man van Kat Kerkhofs dan andersom. Bij deze is dat weer duidelijk.

Dries Mertens zelf reageerde natuurlijk ook voor de pers. Hij lachte de vergelijkingen met Napoli-legende weg en bleef zijn nuchtere zelf: ‘’Ik heb nog een lange weg af te gaan om in de buurt van dat niveau te komen. Op dit moment focus ik me al terug volledig op de volgende competitiewedstrijd. Als de ploeg speelt zoals het momenteel speelt en ervoor zorgt dat ik veel ballen krijg, kan ik effectief zijn als een valse nummer negen.

Eén ding was zeker, het was zalig wakker worden voor de Rode Duivel:

Bon, iemand nog iets aan toe te voegen? Heet dit dan een quattrick? 7 goals op 1 week ?????????????? #whenbaeisonfire #naptor

Een video die is geplaatst door katkerkhofs (@katkerkhofs) op

Bekijk hier hoe sensationele Mertens vier prachtige goals scoort

© EPA

Dries Mertens kroonde zich alweer tot de held van de dag bij Napoli. Hij scoorde in de wedstrijd tegen Torino op amper 22 minuten een hattrick, zijn tweede op rij in de Italiaanse Serie A. In de tweede helft stoomde Mertens gewoon door, hij scoorde een vierde keer en had ook een voet in de vijfde goal van Napoli dat won met 5-3. Ook vorige week scoorde Mertens al drie goals, in de Champions League trapte hij Napoli naar de groepswinst. In bloedvorm verkeren, heet zoiets.

Napoli nam het op tegen Torino, met Engels international Joe Hart in doel. In de dertiende minuut scoorde Mertens op assist van van Jose Callejon, en amper vijf minuten later zette hij koelbloedig een penalty om. In de 22ste minuut reageerde hij het snelste op de rebound van een kanonskogel van Jorginho.

Ook in de tweede helft droeg Mertens zijn steentje bij. Hij zette zelf een aanval op, stak het veld over en gaf mee met Callejon. Die legde de bal panklaar voor Chiriches centraal voor doel, de Roemeen kon niet meer missen en legde de 4-2 tussenstand vast.

Nog was het feestje van Mertens nog niet voorbij, want tien minuten voor tijd zorgde Mertens voor de 5-2. Alsof zijn hattrick nog niet knap genoeg was, maakte hij met een pareltje zijn vierde goal van de middag. Vanuit een schuine hoek leek Mertens kansloos, maar hij lobde de bal listig over Hart in het Turijnse doel. Voor Mertens was het zijn tiende goal al dit seizoen, Napoli springt over AC Milan naar een derde plaats.

Vorige week scoorde Dries Mertens de met 0-5 gewonnen wedstrijd op Cagliari reeds drie keer, en deze week deed hij nog beter met een loepzuivere hattrick op 22 minuten. Ook in de Champions League was hij belangrijk, met een goal en een assist in de met 1-2 gewonnen wedstrijd op Benfica. Dankzij deze overwinning kroonde Napoli zich als groepswinnaar.