Stapt Roel Vanderstukken hier dronken in zijn wagen?

In een filmpje dat sinds gisteravond op YouTube staat, is een schijnbaar dronken Roel Vanderstukken te zien in een Leuvense parking. De acteur zwalpt iets na middernacht naar zijn wagen om vervolgens achter het stuur te kruipen. De ‘gelekte’ bewakingsbeelden vormen de start van een campagne tegen dronken rijden.

ehu

Biergigant AB InBev, de stad Leuven, KU Leuven en UZ Leuven starten samen met een initiatief om bestuurders te wijzen op de gevaren van alcohol en rijden. Om die campagne kracht bij te zetten, verspreidden de vier partners gisteren de in scène gezette beelden.

Het initiatief is onderdeel van het pilootproject ‘Smart Drinking Leuven’, een ambitieus project om tegen eind 2020 onverantwoord alcoholgebruik in de stad met 10% te doen dalen.

Vooral 40-plussers

8% van de Belgen drinkt soms 7 glazen alcohol of meer wanneer ze nog moeten rijden. De campagne richt zich dan ook op het sensibiliseren van bestuurders en focust daarbij specifiek op 40-plussers. Uit onderzoek blijkt dat het aandeel bestuurders die rijden onder invloed, het grootst is bij die groep.

Tijdens het eerste semester van 2016 werd bijna de helft van de alcoholinbreuken gepleegd door 40-plussers. Die leeftijdsgroep lijkt zich dus het minst aan te trekken van de alcohollimiet en het gevaar van dronken rijden.

Draaiplatform

Om bestuurders aan de lijve te laten ondervinden wat het is om dronken in de auto te stappen, komt ABInBev ook met de safety spin. Nog tot 21 december kunnen gewillige proefpersonen in de Leuvense parking De Bond plaatsnemen op een roterend platform.

Na een aantal rondjes moeten ze dan proberen terug naar de auto te wandelen. Nadien worden de ‘dronkaards’ geconfronteerd met de beelden en worden ze zich bewust van hun eigen overschatting.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen