Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Nieuw Brits puntensysteem moet talent naar VK lokken en laaggeschoolde migranten tegenhouden

Brits premier Boris Johnson.Beeld AFP

Meer hoogopgeleide buitenlanders aantrekken, en minder goedkope Europese werkkrachten toelaten. Dat is het dubbele doel van het op punten gebaseerde migratiesysteem dat de regering van Brits premier Boris Johnson zopas voorstelde. 

Toen de Britten in juni 2016 over een vertrek uit de Europese Unie stemden, speelde bij veel ‘Leave’-kiezers de bezorgdheid over de aanwezigheid van migranten uit de EU mee. Nu de brexit is goedgekeurd, maakt de Britse regering werk van haar plan om die migratie in te perken. 

Centraal staat een systeem met punten voor specifieke vaardigheden, kwalificaties of beroepen. Alleen  wie voldoende punten verzamelt, Engels spreekt en een jobaanbod heeft met een jaarlijks minimumloon van 25.600 pond (30.820 euro) krijgt nog een visum voor het VK.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel.Beeld REUTERS

Dat puntensysteem moet het aantal immigranten drastisch verminderen, zegt Brits minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel. Ze noemt het een ‘historisch moment’ dat een einde maakt aan het ‘vrij verkeer’ van mensen. Voortaan krijgen ‘de beste talenten’, zoals ‘wetenschappers, ingenieurs en academici’ voorrang om in het VK aan de slag te gaan.

Ook voor studentenvisa komt er een puntensysteem. Kandidaten moeten een voorstel hebben gekregen van een Britse instelling, Engels spreken en in staat zijn zichzelf te onderhouden.

‘Volledige controle’

Het nieuwe systeem moet vanaf 1 januari volgend jaar van kracht worden. Het zal EU- en niet-EU-burgers op dezelfde manier behandelen. “Voor het eerst in decennia krijgt het VK volledige controle over wie er naar dit land komt en hoe ons immigratiesysteem werkt”, klinkt het in een beleidsdocument.

EU-burgers en burgers uit andere landen met overeenkomsten met het Verenigd Koninkrijk zullen geen visum nodig hebben voor een verblijf van minder dan zes maanden.

Verschillende Britse openbare diensten, zoals de nationale gezondheidsdienst National Health Service (NHS), zijn bezorgd omdat ze regelmatig werken met buitenlandse en laagbetaalde werknemers. De autoriteiten maken zich sterk dat ze deze problemen kunnen opvangen: voor sectoren als de NHS, de landbouw of veeteelt komen er aparte regelingen.

Het focuspunt van het nieuwe systeem blijf evenwel: minder laaggeschoolde immigranten in het Verenigd Koninkrijk. “We moeten de focus van onze economie verschuiven en niet langer vertrouwen op goedkope arbeidskrachten uit Europa. In plaats daarvan moeten we ons concentreren op investeringen in technologie en automatisering. Werkgevers moeten zich aanpassen”, klinkt het in het beleidsdocument.

De impact lijkt voelbaar te worden voor heel veel EU-burgers. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken schat dat 70 procent van de laaggeschoolde Europese beroepsbevolking die sinds 2004 in het Verenigd Koninkrijk arriveerde, onder het nieuwe systeem niet langer in aanmerking komt voor een visum.