Aanwezigheid van wolf in Malmedy bevestigd: “Dit is historisch”

Themabeeld © BELGAIMAGE

Na een aanval op een schaap in Malmedy hebben analyses de aanwezigheid van een wolf bevestigd, zo heeft de Waalse minister van Natuur en Bos, Céline Tellier, woensdag meegedeeld. DNA-tests moeten nog uitwijzen of het om een mannelijk dan wel vrouwelijk dier gaat en of het bestaan van het dier al bekend was.

Het netwerk Réseau Loup, dat afgevaardigden van verscheidene sectoren groepeert en waarnemingen bijeenbrengt, werd op 24 januari opgeroepen voor een schaap dat doodgebeten en deels opgegeten was in Xhoffraix, een gehucht van Malmedy.

Uit de Italiaanse Alpen

Na analyse van stalen van het karkas kon het laboratorium GeCoLab (van de universiteit van Luik) bevestigen dat het om een wolf ging. “Volgens de eerste resultaten gaat het om een wolf met een afstamming uit de Italiaanse Alpen”, dus zeker niet om de wolf Akela, “die een Duits-Poolse afstamming heeft en wiens territorium in vogelvlucht enkele kilometers verderop ligt”, zegt Céline Tellier in de mededeling.

Tot dusver is in Wallonië de aanwezigheid van twee wolven bevestigd, Akela en Ebly, die uit de Italiaanse Alpen komt. Bijkomend onderzoek moet aantonen of de wolf die in Malmedy opdook, verwant is met Ebly.

“Deze nieuwe ontdekking is mogelijk heel goed nieuws voor de natuur en de biodiversiteit. Ze sterkt ons in de voorbereiding van een wolvenplan waaraan gewerkt wordt en waarover in maart breed overlegd wordt met de betrokken actoren”, aldus Tellier.

“Historisch”

Omdat wolf Ebly aanwezig is in de regio Neufchâteau, acht Landschap vzw, de organisatie achter Welkom Wolf, de kans klein dat deze wolf nu gespot werd een heel eind verder in de Hoge Venen. “De wolf van Neufchâteau is immers net als Akela een gevestigde wolf, en die geven hun territorium niet zomaar op om te gaan zwerven.” Of de wolf in Xhoffraix een mannetje of vrouwtje is, is nog niet geweten, maar de ontmoeting is volgens de vzw alvast “historisch”.

“Het is één van de eerste keren dat wolven van de zuidelijke lijn (Italiaans-Frans) contact maken met wolven van de oostelijke lijn (Pools-Duits), nadat ze eeuwenlang gescheiden hebben geleefd als gevolg van de bijna-uitroeiing door de mens. Zulke ontmoetingen zijn al bekend van andere plaatsen in Europa, onder meer Zuid-Duitsland, maar vooralsnog zijn ze zeldzaam.” De ontmoeting bevestigt volgens Landschap vzw de status van België als “wolvenkruispunt”. “In de toekomst kan ons land het hart van het Europees wolvenverkeer worden.”

Landschap vzw betreurt dat er naar eigen zeggen geen overleg is met de Waalse tegenhanger Réseau Loup en stelt dat het zelf eerder al waarnemingen ontving over een wolf in de bewuste regio.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen