Direct naar artikelinhoud
InterviewWellesnietes

Skiën is veiliger dan snowboarden, of niet?

Karen Persyn en Seppe Smits.Beeld rv

Een voor- en tegenstander gaan in duel over een hot issue. Deze week: de grote uittocht naar de Alpen is weer begonnen, binnenkort volgen de gipsvluchten terug. Er wordt vaak gezegd dat skiën veiliger is dan snowboarden. Klopt dat ook?

en

KAREN PERSYN: ‘Bij het skiën heb je over elke voet controle’

Meer dan tien jaar lang was ze professioneel skiester en in die periode liep ze zelf slechts één keer een letsel op. ‘Dus daar win ik het al van Seppe Smits’, zegt Karen Persyn (36) lachend.

“Naar mijn gevoel is skiën inderdaad veiliger dan snowboarden. Waaruit ik dat afleid? Iemand die begint met snowboarden valt godganse dagen op zijn staartbeen, knieën of polsen. Als je onderuit glijdt, is de kans reëel dat je met je hoofd de grond raakt, omdat je al in die richting valt. Als mensen me vragen waarmee ze moeten beginnen, zeg ik altijd skiën, deels om de veiligheid. Bij het skiën heb je over elke voet controle: maak je een foutje, dan zet je gewoon een stap opzij en je staat nog altijd. Bij een snowboard kan dat niet, daar hangen je twee voeten vast aan hetzelfde bord.

“Is dat dan onveiliger? In het begin wel, volgens mij. Als je je hand verkeerd zet, is je pols gebroken. En iemand die begint met snowboarden zonder te vallen, dat bestaat gewoon niet.

“Snowboarders zeggen dan weer dat wij kunnen blijven hangen met onze benen, aan twee kanten dus. Dat is ook waar. Of we daar onderling vaak over discussiëren? Neen, eigenlijk niet. Het is meer wat je graag doet en wat je beter kunt.

“Natuurlijk beschouw ik skiën automatisch als veiliger, omdat ik het gewoon ben om in die richting te gaan: vooruit en niet zijdelings vooruit. Als je in je jeugd enkel op een skateboard hebt gestaan, zul je sowieso kiezen voor het andere. Al denk ik dat niet veel mensen zullen kiezen voor het ene of het andere puur omdat het gevaarlijker zou zijn: je doet waar je zin in hebt of waar je goed in bent.

“Ik denk dan weer niet dat snowboarders meer letsels hebben dan wij. Het zijn vooral totaal andere letsels. Skiërs zullen sneller iets aan de kruisband hebben. Bij snowboarders gaat het om gebroken polsen of een hersenschudding doordat ze hun hoofd stoten bij het vallen. Of ik zelf veel letsels heb gehad? Eentje, in een carrière van 14 jaar als topsporter. Op dat punt win ik het dus sowieso van Seppe. (lacht) Ik had ooit een barst in het plateau achter mijn knieschijf.

“Snowboarders hebben de perceptie natuurlijk wel wat tegen. Sommigen hangen de clown uit op de piste. Die stoerdoenerij zit er toch nog wel wat in. Al heb ik de laatste tijd het gevoel dat de snowboarders minder op de piste staan, en meer in de funparken (waar allerlei schansen en rails staan voor extremere sprongen en trucjes, PG). Daar is het risico altijd groter. Skiërs zitten daar minder, al lijken die dan weer vaker te kiezen voor een uitje buiten de piste.

“Nu goed, over het algemeen is de veiligheid er enorm op vooruit gegaan. Niet alleen draagt iedereen nu een helm, ook de rugplaat wordt steeds populairder bij recreatieve skiërs. Vroeger deden enkel atleten dat. Hoe dat komt? Een verhaal als dat van Michael Schumacher (de F1-piloot die een hoofdletsel opliep bij het skiën en al jaren in coma zou verkeren, PG) heeft voor de nodige sensibilisering gezorgd.” (PG)

'Snowboarders hebben de perceptie wel wat tegen. Sommigen hangen de clown uit op de piste', zegt Karen Persyn.Beeld REUTERS

SEPPE SMITS: ‘Snowboarders verdraaien nooit hun knieën’

Tweevoudig wereldkampioen snowboarden in de slopestyle Seppe Smits (28) zegt dat snowboarden zeker niet onveiliger is dan skiën: ‘Wij doen minder aan après-ski!’ Maar er is meer.

“Je kunt skiën in principe niet gevaarlijker noemen dan snowboarden, of andersom, zegt Seppe Smits. ‘Uiteindelijk komen we allebei in bochten van de piste naar beneden. Het ligt meer aan de manier waaróp je naar beneden gaat, en dat is voor iedereen anders.

“Ik heb zelf zes jaar geskied en voor mij draaide dat volledig om snelheid. Je ziet dan ook veel vaker een skiër ‘vollenbak’ naar beneden racen dan een snowboarder. Die snelheid gaat gepaard met een langere remafstand en dat is zeker niet minder gevaarlijk. Terwijl ik als snowboarder liever traag de piste afga en langs de zijkanten wat sprongen neem.

“Skiërs vinden snowboarders gevaarlijker vooral omdat ze hun bewegingen minder goed kunnen inschatten. Skiërs bewegen namelijk meer in standaardbewegingen terwijl snowboarders een beetje ‘spelen’ op de piste. Die kunnen een ‘jumpke’ zien liggen en denken ‘oh, daar moet ik heen’, om dan plots uit te wijken naar de zijkant.

“Maar als je zelf op een board staat snap je de bewegingen van andere snowboarders wél. Ik zie dus geen logica in het één gevaarlijker noemen dan het ander. Zeker als we het hebben over anderen in gevaar brengen. Skistokken bijvoorbeeld vind ik levensgevaarlijk. Ik maakte het al meermaals mee in de liftrij dat een skiër zich afduwde met zijn stokken op een ijzig vlak en dan uitschoot tegen mijn knie. “Het klopt wél dat je als beginner sneller valt met een snowboard dan met ski’s. Beginnende skiërs hebben nu eenmaal beide benen vrij, waardoor je een veel beter evenwicht hebt. Een snowboarder daarentegen moet, hoe vreemd het ook klinkt, spelen met onevenwicht. Op een snowboard sta je nooit comfortabel stil, maar beweeg je altijd een kant uit, om recht te blijven staan. Als beginner heb je dat niet helemaal onder controle en val je regelmatig eens achterover. Maar op ski’s, op gelijk welk niveau, kun je veel gemakkelijker je knieën verdraaien. Als je benen twee totaal verschillende richtingen uitgaan en één been blijft vastzitten in de sneeuw, dan verdraai je je hele knie. Een snowboarder zit met beide benen vast op één plank en kan zo nooit zijn knie verdraaien.

“Snowboarden is in het begin dus inderdaad pijnlijker dan skiën, maar zodra je ermee weg bent is het plezanter en absoluut niet gevaarlijker. Je kunt trouwens ook een crash pants (broek met beschermde achterkant, KL) of een rugbeschermer dragen om het in het begin wat draaglijker te maken.

“Omdat het een veel jongere sport is, hebben snowboarders het imago van gevaarlijke ‘cool guys’, rebellen op de piste. Zeker bij de oudere generatie skiërs zit dat beeld er nog steeds ingebakken. Dat klopte vroeger misschien, toen snowboarden nog werd geassocieerd met drank en drugs. Maar dat is er volledig uit, zeker in de topsport. Ik ben er ook zeker van dat er meer skiërs in de après-ski staan dan snowboarders, en als die erna nog op de latten gaan staan, dan loopt dat weleens fout af.” (KL)