Direct naar artikelinhoud
PolitiekUpdate

Gwendolyn Rutten past voor nieuwe termijn als Open Vld-voorzitter

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten.Beeld Eric de Mildt

Einde maart komt er een einde aan het Open Vld-voorzitterschap van Gwendolyn Rutten. De deadline voor het indienen van kandidaturen is sinds vanochtend 10 uur verstreken. Zoals verwacht stelde Rutten zich geen kandidaat.

“Ik vind dat twee keer op dezelfde stoel blijven zitten, lang genoeg is geweest. Dan moet je de fakkel doorgeven”, licht Rutten toe in een videoboodschap op sociale media.

In die video dankt ze de leden voor de steun, het harde werk en lanceert ze een debat over 100 frisse ideeën. Rutten is een van de 118 kandidaten voor het partijbestuur. “Want ik zal als basismilitant samen met jullie blijven strijden voor onze liberale idealen”, klinkt het. “Daarom lanceer ik ook meteen een oproep tot inhoudelijk debat over 100 frisse ideeën.”

Die gaan van typisch liberale recepten, zoals het belastingvrij maken van de eerste 10.000 verdiende euro’s, de afschaffing van alle belastingen die meer kosten dan ze opbrengen en het schrappen van de pensioenleeftijd, tot groene plannen, zoals complete onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen, het bannen van niet-herbruikbare plastics en een vliegtaks. Daarnaast lanceert Rutten enkele opvallende ideeën, zoals een legalisering van softdrugs in combinatie met een taks, ‘nachtrechtbanken’ en een vervaldatum op elke wet. 

Vandaag starten vier kandidaat-voorzitters hun campagne. Het gaat om Oostends burgemeester Bart Tommelein, Kamerfractieleider Egbert Lachaert, Vlaams parlementslid Els Ampe en de relatief onbekende Koksijdenaar Stefaan Nuytten. Op zaterdag 21 maart start de elektronische stemprocedure. De uitslag wordt 6 dagen later bekendgemaakt.

Als geen van de kandidaten een absolute meerderheid haalt, komt er een tweede stemronde met de twee kandidaten die tijdens de eerste ronde de meeste stemmen behaalden. 

Rutten zal ruim zeven jaar aan het hoofd van Open Vld hebben gestaan. Ze werd in december 2012 met bijna 60 procent van de stemmen verkozen. De Aarschotse werkte zich de eerste jaren in de kijker met mooie verkiezingsresultaten. In 2014 kreeg ze van partijgenoot Vincent Van Quickenborne nog de stempel ‘mirakelvoorzitter’, omdat ze erin was geslaagd Open Vld binnen te loodsen in de Vlaamse regering.

Maar de verkiezingen van mei vorig jaar verliepen minder glansrijk. De liberalen moesten net als de andere partijen uit de gesplitte Zweedse coalitie terrein prijsgeven. Daarnaast zou Rutten volgens insiders bij een deel van de partij krediet kwijtgespeeld zijn toen ze zich eind vorig jaar achter een paars-groen federaal project leek te scharen. 

Lees nu

Voorzittersstrijd voor Open Vld kan nu echt losbarsten: Lachaert kijkt naar N-VA, maar niet per se voor de formatie