© Dieter Telemans

Belg met wapens opgepakt in terreuronderzoek

Bij een politieoperatie die maandagavond plaatsvond op en rond het Liedtsplein in Schaarbeek, werd een 34-jarige Belg opgepakt. De man, die al gekend was voor andere feiten zoals diefstallen en slagen en verwondingen, was in het bezit van wapens. Er werd ook vermoed dat hij explosieven had, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval.

“De Brusselse federale gerechtelijke politie heeft maandagavond, met ondersteuning van de lokale politie van Brussel Noord, een operatie uitgevoerd in de wijk van het Liedtsplein in Schaarbeek”, bevestigt Brussels parketwoordvoerster Ine Van Wymersch.

“De politie was daarbij op zoek naar een man die ervan verdacht werd wapens en explosieven in zijn bezit te hebben. De verdachte, A.B., werd in de ochtend van 19 december opgespoord door de FGP van Brussel en zonder incidenten opgepakt.”

“Geen explosieven”

De politie nam ook verschillende voorwerpen in beslag, waaronder wapens en computermateriaal. “De DOVO (Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen) is eveneens ter plaatse gegaan voor een verdacht pakket dat uiteindelijk geen explosieven bleek te bevatten”, aldus nog het parket.

De man wordt dinsdag voor de onderzoeksrechter geleid en het parket vraagt dat hij onder aanhoudingsbevel wordt geplaatst.

“Geïsoleerd geval”

Het gaat om een terrorismeonderzoek, maar het dossier blijft minstens voorlopig wel in handen van het Brusselse parket. “In het algemeen neemt het federaal parket een terrorismedossier in handen als het dossier het niveau van het arrondissement overstijgt of er linken zijn met het buitenland.”

“Als het om een geïsoleerd geval gaat, blijft het meestal in handen van het lokale parket. Voorlopig zijn wij bevoegd maar het dossier kan in de loop van het onderzoek altijd gefederaliseerd worden, mocht dat nodig blijken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER