Direct naar artikelinhoud
#MeToo

‘Mulan’-personage komt niet voor in remake omdat het ‘ongepast’ is in #MeToo-tijden

Een still van de nieuwe live-action Disneyfilm 'Mulan'.Beeld Film Frame./© 2019 Disney Enterprises, Inc.

Het personage Li Shang is niet te bewonderen in de live-action remake van ‘Mulan’. Volgens Disneyproducent Jason Reed is zijn verhaallijn ‘ongepast’ in tijden van #MeToo. Zo meldt BBC.

en

Mulan gaat over een jonge vrouw die zich als man vermomt om in het Chinese keizerlijke leger te vechten. Zo neemt ze de plaats in van haar vader die slecht te been is. In de geanimeerde Disneyfilm uit 1998 smeedt generaal Li Shang een hechte band met Mulan’s mannelijke alter-ego Ping. Die hechte band evolueert tot een romantische relatie nadat haar ware identiteit aan het licht komt. 

Maar filmproducent Jason Reed vertelde dat de machtsdynamiek tussen de twee personages ongemakkelijk aanvoelde. Dit onder meer wegens de recente onthullingen in Hollywood. “Wegens de #MeToo-beweging denk ik niet dat het gepast is dat de bevelhebber ook de love interest is van het hoofdpersonage”, zei Reed aan filmsite Collider. “Voor de remake verdeelden we Li Shang in twee aparte personages. Eén daarvan werd commandant Tung, die in de loop van de film als haar surrogaatvader en -mentor fungeert. De andere is Honghui. Hij is zowat de zielsverwant van Mulan”, voegde Reed toe.

Vorige week werd de 67-jarige Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein schuldig bevonden wegens seksueel misbruik. Meer dan twee jaar nadat de eerste beschuldigen tegen Weinstein naar voren kwamen, lijkt ook de filmwereld rekening te beginnen houden met de problemen en gevoeligheden die de #MeToo-beweging aankaartte.

Sommige fans lopen niet erg hoog op met de verwijdering van Li Shang. Ze menen dat er niets onaangenaams was aan de relatie tussen Mulan/Ping en Li Shang.

Twitteraar Kala Elizabeth: “Li Shang’s hele verdomde evolutie gaat over het feit dat hij inziet dat Mulan niet minderwaardig is omdat ze een vrouw is. Hij leert en groeit door haar. Het is bijna alsof... mannen iets van dit verhaal kunnen léren.”

Twitter bericht wordt geladen...

De film ‘Mulan’ is vanaf 20 maart in bioscopen te zien.