3.400 klimaatbetogers stappen met Greta Thunberg door Brussel

De Europese staking voor het klimaat die vrijdag plaatsvond in Brussel heeft 3.400 klimaatactivisten op de been gebracht. De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg haalde in haar speech nogmaals uit naar de Europese regeringsleiders en hun gebrekkige ambities.

edm

Met 3.400 waren ze volgens de Brusselse politie, terwijl de organisatie van ongeveer 5.000 klimaatbetogers sprak. Allemaal waren ze er om samen met hun boegbeeld Greta Thunberg te betogen voor een betere toekomst waarin de klimaatopwarming en de gevolgen ervan beperkt blijven.

'Vandaag is een speciale dag, want we zijn hier met klimaatjongeren die alle Europese landen vertegenwoordigen', opende Thunberg in haar speech na afloop van de klimaatmars, die de jongeren van Brussel-Centraal naar het Jubelpark bracht.

De jongeren zijn teleurgesteld dat ze nog steeds op straat moeten komen om hun punt duidelijk te maken en dat hun wensen nog steeds niet vervuld worden. 'Het is nog altijd jammer dat we hier nog altijd moeten staan en het is jammer dat de klimaatkwestie nog altijd wordt genegeerd. We bevinden ons in een klimaatcrisis die nog altijd niet als crisis wordt behandeld', verklaarde Thunberg.

De Zweedse activiste riep op om te stoppen met het boeken van korte-termijnwinsten, want die volstaan niet om de toekomst van de jongeren veilig te stellen. Ze vraagt dat iedereen zich met haar achter de wetenschap schaart en hen een betere toekomst biedt.

'Dat is niet te veel gevraagd, denk ik', zei Thunberg. 'Ons huis staat in brand. Deze week stelde de Europese Commissie een klimaatwet voor die eigenlijk vraagt dat we nog een paar jaar wachten vooraleer we de brand blussen. Dat is niet hoe je in een crisis moet handelen. Tijd is een luxe die wij niet hebben', stelde ze duidelijk.

Mee op kop in de stoet stapten ook Anuna De Wever en Adélaïde Charlier, de Belgische boegbeelden van Youth for Climate. Tussen al het volk waren er ook duidelijk heel wat oudere mensen aanwezig. Youth for Climate en Thunberg kregen tijdens de actie steun van onder meer Students for Climate, Workers for Climate, Grootouders voor het Klimaat, Greenpeace, Climate Express en Rise for Climate.

© Photo News

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© REUTERS

© EPA-EFE

Europese klimaatwet krijgt kille ontvangst

De Commissie schuift nog geen doelstelling naar voren voor een reductie van de uitstoot in 2030. ‘De klimaatwet dreigt een lege doos te worden.’

Greta Thunberg teleurgesteld in Europese klimaatwet: ‘Lege woorden’

De nieuwe Europese klimaatwet is een ‘capitulatie’ voor de uitdaging die de opwarming van de aarde vormt. Het voornemen om tegen 2050 tot een klimaatneutraal Europa te komen, is niet meer dan een schijnoplossing. Dat zeggen verschillende klimaatactivisten, onder wie Greta Thunberg, woensdag in een brief aan de Commissie.

De Europese Commissie stelt vandaag de klimaatwet voor die de doelstelling van een klimaatneutraal Europa in 2050 bindend moet maken voor de lidstaten. Het moet het 'kroonjuweel’ worden van de Green Deal waarmee Ursula von der Leyen de EU op de kaart wil zetten als de wereldwijde voorloper in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Maar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg en 33 andere jonge klimaatactivisten - onder wie ook de Belgen Adélaïde Charlier, Anuna De Wever en Julie Schümmer - hebben in een open brief al laten weten wat ze van de klimaatwet denken. En dat is niet veel goeds. Een klimaatwet die niet strikt gebaseerd is op wetenschappelijke feiten en de belangen van arm en rijk niet gelijk behartigt, doet meer kwaad dan goed, klinkt het in de open brief.

Essentieel is dat er nog slechts 340 gigaton koolstofdioxide in de atmosfeer mag terechtkomen als we de opwarming willen beperken tot 1,5 graad. Dat is het zogenaamde globale CO2-budget. Gaan we gewoon door zoals nu, dan bereiken we dat punt in acht jaar. Drastische maatregelen dringen zich dus op.

Het CO2-budget wordt volledig genegeerd, klinkt het nog. ‘Dat moet deze minuut nog veranderen.’ Zich concentreren op 2050 als richtpunt, komt neer op opgeven. ‘We hebben niet alleen doelstellingen nodig voor 2030 of 2050’, schrijven de activisten. ‘We hebben ze vooral nodig voor 2020 en iedere maand, ieder jaar dat er nu aankomt.’

'Je kan geen deals maken met fysica'

Thunberg, die woensdag is afgezakt naar Brussel voor de voorstelling, kwam de parlementsleden van de milieucommissie van het Europees Parlement alvast persoonlijk toelichting geven bij die open brief. 'Jullie zeiden dat de klimaatopwarming een existentiële bedreiging vormt, nu moeten jullie bewijzen dat jullie het menen', zei Thunberg.

'We zullen pas tevreden zijn met een wetenschappelijk ondersteunde oplossing die ons de beste kansen biedt om de leefomstandigeden te beschermen voor mensen en het leven op aarde zoals we die vandaag kennen. Al de rest is niet meer dan een capitulatie. Deze klimaatwet is capitulatie, want de natuur onderhandelt niet. Je kan geen deals maken met fysica. We zullen niet toelaten dat jullie capituleren als het over onze toekomst gaat', aldus Thunberg. Na afloop ging ze in discussie met de parlementsleden.

Thunberg blijft nog even in Brussel. Vrijdag zal ze samen met de Europese vertegenwoordigers van onder meer Fridays for Future en Youth for Climate een staking houden voor het klimaat.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

‘Timmermans pleegt machtsgreep met klimaatwet’

Voor de linkse partijen in het Parlement is de klimaatwet niet ambitieus genoeg. De EVP en de N-VA zien dan weer een coup van de Commissie.