Direct naar artikelinhoud
TurkijeUpdate

Voor- en tegenstanders van Erdogan op de vuist in Brussel

Tegenstander demonstreren tegen Erdogan in Brussel.Beeld REUTERS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan was vanavond in Brussel om er met functionarissen van de Europese Unie over de migratiecrisis aan de Grieks-Turkse grens te bespreken. Voor het overleg ging Erdogan langs op de Turkse ambassade in Brussel, waar hij zijn aanhangers ook toesprak. Bij een tegenbetoging aan het Schumanplein kwam het tot een schermutseling tussen voor- en tegenstanders.

en

Aan de Turkse ambassade op de Kunstlaan in Brussel kwam vanaf 16 uur een tweehonderdtal aanhangers van president Erdogan samen. Bij zijn aankomst nam de Turkse leider de tijd om zijn voorstanders toe te spreken. Een micro stond klaar en er was zelfs tijd voor foto’s. Zowel bij zijn aankomst als bij zijn vertrek scandeerden de aanwezigen zijn naam en zwaaiden ze trots met de Turkse vlaggen.

Turks president Recep Tayyip Erdogan.Beeld AP

Een ander geluid was te horen bij de tegenbetoging in de buurt van het Schumanplein. De tegenstanders van Erdogan scandeerden er slogans als “Erdogan terrorist”, “Erdogan dictator”, “Gisteren Hitler, vandaag Erdogan” en “Laat de politieke gevangenen in Turkije vrij”. De tegenbetoging werd georganiseerd door de Koerdische gemeenschap van België NavBel en het extreemlinkse DHKP-C. De Belgisch-Turkse activist Bahar Kimyongür was ook aanwezig.

Op de tegenbetoging, waar de manifestanten achter een barrière moesten plaatsnemen, kwam het op een gegeven moment toch tot een schermutseling. Een aanhanger van Erdogan kwam er provoceren door de Koerdische PKK-leider Abdullah Öcalan een terrorist te noemen. Daarop brak een gevecht uit met enkele tegenstanders van Erdogan, maar de politie kon snel tussenkomen.

Manifestanten tijdens de tegenbetoging.Beeld EPA

Migratieakkoord

Het topoverleg in Brussel kwam er naar aanleiding van de onrust aan de Grieks-Turkse grens, waar de voorbije weken duizenden migranten naartoe getrokken zijn nadat Erdogan had gezegd dat hij niemand meer zou tegenhouden die naar Europa wilde. Erdogan was nu in Brussel om het migratieakkoord uit 2016 te bespreken met Europees Raadsvoorzitter Charles Michel en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. 

De Europese Unie en Turkije houden vast aan dat migratieakkoord, zo werd besloten. Wel gaan ze de uitvoering ervan tegen het licht houden, om het in een later stadium te kunnen uitbreiden. Hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid Josep Borrell en de Turkse buitenlandminister Mevlut Cavusoglu zijn door Michel, von der Leyen en Erdogan met die taak belast.

Op een persconferentie na afloop zei Michel dat het gesprek met Erdogan “een eerste stap is om een sterkere politieke dialoog te hebben met Turkije”. Hij noemt het een stap in de juiste richting, “maar er is nog veel werk aan de winkel”. Gevraagd of Erdogan beloofd heeft geen migranten meer naar de Turkse grens te sturen, antwoordde Michel ontwijkend.