Eén op de vier kleuters spreekt thuis geen Nederlands

Steeds meer kleuters en leerlingen in Vlaamse scholen spreken geen Nederlands. Tien jaar geleden sprak 16 procent van de kleuters en 12 procent van de lagereschoolleerlingen thuis een andere taal. Vorig jaar was dat 24 procent voor de kleuters en 21 procent voor de lagereschoolleerlingen.

lto

“Goede kennis van het Nederlands is de sleutel tot alle andere kennis. Daarom moeten we meer inzetten op een goede kennis van onze taal”, zegt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). En dat wil de minister doen aan de hand van een taalscreening bij alle kleuters, met aangescherpte eindtermen die meer inzetten op taal en met proeven die de leerwinst van de leerlingen meten.

De minister doet ook een oproep aan de ouders. “Wie kiest voor de toekomst van zijn kinderen, die kiest ervoor om ook thuis na 15.30 uur en in het weekend Nederlands te spreken”, zegt Weyts. “Uit de PISA-resultaten blijkt dat de kloof tussen autochtone en allochtone leerlingen in één klap halveert zodra het allochtone gezin thuis Nederlands spreekt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER