© Francis Croes

Schuld per inwoner daalt met 550 euro

Bij de voorstelling van het Budget 2017 en de gemeentelijke meerjarenplanning tot 2019 stelde burgemeester Tom Thijsen CD&V dat zijn meerderheidscoalitie van CD&V en N-VA, tijdens deze legislatuur de schuldenlast per inwoner heeft doen dalen van 2400 euro, eind 2013, naar 1850 euro per inwoner en dat het meerjarenplan tegen 2019 voorziet in een verdere daling tot ongeveer 1600 euro per inwoner

Francis Croes

Tom Thijsen: “Dit alles gebeurt in moeilijke omstandigheden waarbij de brandweerkosten stegen met 57% en wij gesubsidieerde contractuele personeelsleden, van de overheid, een duurder vast arbeidscontract moesten aanbieden. Als gemeente hebben wij hebben het aantal investeringen dan ook beperk gehouden en deels geschrapt. Verder hebben we bespaard op allerlei uitgaven o.m. op energie (-11%), kerkfabrieken (-27%), OCMW en personeel en geen nieuwe leningen aangegaan. Tot slot hebben we extra inkomsten gegenereerd door verkoop van gronden en gebouwen. Wij hebben dit alles kunnen realiseren zonder de personenbelasting en de belasting op het onroerend vermogen te verhogen.”

Volgens oppositieraadslid Hugo Philtjens Open VLD zijn de cijfers, die het budget weergeeft een warboel van jewelste volgens hem o.m. te wijten aan het feit dat bepaalde inkomsten en uitgaven het afgelopen jaar foutief werden weergegeven en via begrotingswijzigingen en vervolgens weer werden bijgestuurd. Philtjens: “Ik stel vast dat, ondanks het feit dat wij er in het verleden voor gezorgd hebben dat Kortessem er prachtig bijligt en dat de bevolking ten volle kan genieten van onze investeringen. De zogenaamde schuldenberg van de gemeente is door CD&V en N-VA steeds overroepen geweest. Daarenboven wijs ik er op dat de personeelsuitgaven (+15%) s- en de werkingsuitgaven (+24%) van, de gemeente sinds 2014 erg fors zijn gestegen” Willy Claes S.P.a had vragen over de 750.000 euro die in het budget al 2 jaar geparkeerd staan voor de verdere ontwikkeling van de KMO-zone Herbroek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer