Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

Tweede patiënt ooit genezen van hiv

Tweede patiënt ooit genezen van hiv
Beeld EPA

Er is opnieuw een geval bekend van een hiv-patiënt die van de ziekte is genezen. Het gaat om een veertigjarige man uit Londen bij wie in 2012 de relatief zeldzame aandoening hodgkinlymfoom werd vastgesteld.

en

De patiënt onderging een transplantatie van hematopoëtische stamcellen en vertoont nu al dertig maanden geen enkel spoor van het hiv-virus meer, meldt een groep wetenschappers rond de arts Ravindra Gupta in het vaktijdschrift The Lancet HIV. Het gaat om de tweede patiënt ter wereld die van de ziekte geneest.

Lange tijd was slechts één gedocumenteerd geval bekend van een patiënt die van hiv genas. Het gaat om de Amerikaan Timothy Ray Brown, die meer dan tien jaar geleden een specifieke stamceltransplantatie onderging en bekend staat als de ‘Berlijnse patiënt’.

Volgens onderzoekers van de universiteit van Cambridge is de gebruikte therapie niet geschikt voor de miljoenen mensen die hiv hebben en pillen slikken. Het is een agressieve en hoog riskante behandeling die is gericht op genezing van een bepaalde kanker.